Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Semnal de alarmă tras de Agenţia Europeană de Mediu. Ce inhalează europenii în fiecare zi?

Peste 90% din populaţia urbană a Uniunii Europene este expusă poluării cu particule fine peste nivelul maxim admis de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. În plus, 98% dintre europeni sunt expuşi unor concentraţii de ozon la nivelul solului peste recomandările OMS. Datele provin dintr-un raport prezentat de Agenţia Europeană de Mediu.

"O mare parte a populaţiei nu trăieşte într-un mediu sănătos (...). Europa trebuie să dea dovadă de ambiţie şi să meargă mai departe de legislaţia pe care a adoptat-o" şi care e mai puţin strictă decât recomandările OMS, declară directorul executiv al Agenţiei Europene de Mediu, Hans Bruyninckx.

Emisiile de particule PM 10 şi PM 2,5 s-au redus în Uniunea Europeană între 2002 şi 2011, potrivit raportului Agenţiei. Însă în 2011, 33% dintre europenii care locuiau la oraş trăiau în zone unde concentraţiile maxime admise de PM 10 în 24 de ore au fost depăşite.

Aceste particule care ne ajung în plămâni şi în sânge sunt la originea unor afecţiuni respiratorii şi cardio-vasculare. Particulele PM 10 sunt emise în special de procesele mecanice, precum activităţile de construcţii, în timp ce particulele PM 2,5 provin din arderi (lemn, carburanţi, în special diesel).

Autorii studiului prezentat de Agenţia Europeană de Mediu recunosc însă că statele europene au redus semnificativ unele emisii, inclusiv dioxidul de sulf, plumbul şi monoxidul de carbon.