Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Taxa de acces în parcurile naţionale, "o chestiune de principiu"

Tot mai multe parcuri naţionale introduc taxe pentru a face rost de bani. Cel mai recent exemplu este Parcul Naţional Piatra Craiului, care a instituit o taxă de acces "modică", după cum susţin administratorii parcului. Taxa a stârnit însă iritare în rândul unor iubitori de munte, care au cerut explicaţii. Legea "e strâmbă", spun alţii.

Potrivit estimărilor, Parcul Naţional Piatra Craiului este vizitat anual de 100 de mii de turişti. Câţi dintre aceştia vor fi şi plătitori de taxe - greu de estimat. Administratorii parcului nu şi-au făcut deocamdată niciun plan.

Directorul Parcului Naţional Piatra Craiului, Mircea Vergheleţ

AscultăDownload

Directorul Parcului Naţional Piatra Craiului, Mircea Vergheleţ spune că "acest tarif este aplicat în baza ordonanţei de urgenţă 57, legea ariilor protejate, avem o aprobare de la Ministerul Mediului, iar tariful aş spune eu modic...Atât noi cât şi încă alte 21 de administraţii de parcuri naturale şi naţionale suntem finantaţi exclusiv de către organismul de care aparţinem. Suntem finanţaţi exclusiv de către organismul de care aparţinem, adică tot bugetul în momentul de faţă vine de la RNP (n.r. Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva ).

Din păcate, de la stat sau de la Ministerul Mediului deocamdată nu vin fonduri" spune Mircea Vergheleţ.

Administratorii de parcuri sunt puşi într-o situaţie ingrată din cauza unei legi strâmbe,  explică Radu Mititeanu  - avocat de profesie şi director executiv al Clubului de Cicloturism Napoca.

"E o chestiune de principiu şi nu neaparat momentul sau cuantumul uneia sau alteia din taxele sau tarifele care au fost instituite şi în alte

Radu Mititeanu, avocat şi director executiv al Clubului de Cicloturism Napoca

AscultăDownload

arii protejate din România în ultimii ani,  nu doar în Piatra Craiului...Ei (n.r administratorii de parcuri) sunt puşi într-o situaţie extrem de ingrată, cerându-li-se să facă protecţia naturii, să administreze patrimoniul naţional pe buzunarul propriu, făcând rost de bani de undeva în condiţiile în care statul din impozitele şi taxele pe care le percepe alocă banii în alte direcţii, dar într-o chestiune esenţială, nu" spune Radu Mititeanu.

Explicaţii privind taxa de acces a cerut şi Mihaela Diaconescu. Ca iubitor de munte a vrut să ştie de ce în Germania parcurile naţionale nu percep o astfel de taxă. Pentru că acolo statul alocă fonduri suficiente, i s-a explicat.

Chiar şi după ce a studiat legea, Mihaela spune că "nu-i vede rostul...Nu văd exact unde vor fi investiţi acei bani, unde vor ajunge..."

Mihaela Diaconescu

AscultăDownload

La rândul său, Ministerul Mediului recunoaşte într-un document că "nu există un studiu privind rentabilitatea economică a deciziei de colectare a banilor din bilete de vizitare a ariilor naturale protejate, după cum nu există o analiză de impact a tarifului stabilit în raport cu

scopul declarat al inființării ariilor naturale protejate".