Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


UE, mai ecologică decât este?

Liderii europeni au ajuns joi noapte, 24 octombrie,  la un acord privind reducerea emisiilor de bioxid de carbon. Acestea vor trebui să scadă cu cel puțin 40% , față de anul 1990 și asta în următorii 15 ani, dar fără a ruina economiile est europene. Aceste țări au facut tot posibilul în timpul negocierilor din această noapte pentru a nu ieși în pierdere. Iar acordul era capital pentru ca UE să aibă o poziție solidă în negocierile mondiale privind climatul, de la Conferința ONU de la Paris, în 2015. Însă el poate fi revizuit...

Aceasta era marea dilemă și punctul pricipal de blocaj în discuții: cum va fi împărțit efortul între țările europene?

Acordul obținut în această noapte - prezentat ca "cel mai ambițios din lume" - este ca efortul fiecărui stat să fie calculat în funcție de PIB-ul său pe cap de locuitor. Polonia va  primi și alte compensații.

Sigur, 40% reducere față de 1990 pentru emisiile de CO2 nu este enorm dacă ne gândim că și fără niciun fel de efort acestea ar fi reduse cu 23%, după calculele experților. Industria cărbunelui, deja apusă în Europa de Vest, apune încet-încet și în cea de est.

Dar reducerea cu  23% nu ar fi suficientă. Și de altfel, orice reducere în activitatea minieră în țările unde cărbunele este încă extras poate avea un impact economic major.

De aceea, Polonia mai ales a cerut ca distribuția efortului să nu fie egală. Împreună cu alte surate din est, ea a cerut și compensații  care să fie alocate pentru investițiile care, pe de altă parte,  trebuie facute în domeniul energiilor regenerabile.

La capitolul regenerabile, România stă mai bine decât vecinele sale, îmbinînd energia tradițională, cu cea nucleară și regenerabilele, într-un "energy mix" corect. Dar acesta nu este cazul altora care depind în pricipal de industria cărbunelui.

Astfel, mecanisme de susținere vor fi create pentru ca țările de est să poată investi în energiile regenerabile, banii ar proveni parțial din vânzarea certificatelor verzi (permisii de emisie de gaz). 

Regenerabilele și eficiența energetică

S-ar fi dorit, în pachetul global al acestui acord pre-Paris, ca UE să-și fixeze obiectivul ca până în 2030, energiile regenerabile să reprezinte 30% din energy mix la nivel european.

În cele din urmă cota de 27% a fost agreată ca fiind mai realistă. Mai realistă, dar nu suficient de ambițioasă, spun organizațiile ecologiste care se tem că per total, efortul statelor UE în acest domeniu va scădea.

În fine, în materie de eficiență energetică (reducerea consumului global de energie la nivel UE) să fie situat tot la 27% ; aceasta a fost o cerere a Marii Britanii. 

Clauza de revizuire

Obiectivul final al UE, într-un orizont de timp îndepărtat, este să se elibereze total de sursele tradiționale de energie și să-și creeze independență în aprovizionare.

Dar tot UE își păstrează acum rezerva de a se întoarce asupra acordului de față, dupa conferința de la Paris, de anul viitor.

În cazul în care UE s-ar trezi izolată pe scena mondială în efortul său, ca în 2009 după eșecul conferinței de la Copenhaga, atunci și-ar putea schimba atitudinea.

Polonia, tot ea, a cerut ca UE să-și micșoreze atunci și ea efortul, pentru a nu fi singura care își pune în pericol economia.