Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Controale la cel mai mare industriaş din prelucrarea lemnului

defrisare.jpg

Sursa imaginii: 
www.green-report.ro

Corpul de control al Ministerului Mediului a demarat o serie de controale la sediile din Sebeş şi Rădăuţi ale companiei austriece Holzindustrie Schweighofer. Compania exploatează lemnul în mai multe judeţe din ţară şi e acuzată că ar accepta să cumpere lemn tăiat ilegal.

« Inițativa a apărut pe fondul relatărilor apărute în ultima perioadă în presa de la noi, dar și în cea internațională. Rezultatele controlului vor fi comunicate în perioada următoare », au precizat surse oficiale citate de agenţiile de presă. Acțiunile vizează confirmarea sau infirmarea suspiciunilor legate de faptul că Holzindustrie nu doar că ar accepta lemnul provenit din tăieri ilegale dar ar acorda şi bonificații traficanţilor care aduc cantităţi mai mari decât cele legale. Aceste controale sunt fireşti, comentează la RFI  directorului de păduri al World Wild Fund România, Costel Bucur.

“Compania despre care vorbim are mai multe sancţiuni de-a lungul timpului, mai multe dosare în care e cercetată pentru diverse abuzuri. Aceasta este de fapt o continuare a ceea ce s-a întâmplat până acum. Deja a apărut peste tot în presă că li s-au găsit aproape 10 mii de metri cubi fără acte legale. Sigur că acest fapt obligă şi moral autorităţile să intre la un control mai amănunţit şi să sancţioneze tot ceea ce ar putea fi ilicit în cadrul acestei companii şi nu numai », a declarat reprezentantul WWF, precizând că şi strategia Uniunii Europene în domeniul silviculturii impune controale periodice la marii exploatatori de masă lemnoasă, tocmai în vederea prevenirii oricărui abuz.

 Vă reamintim, la finalul lunii trecute organizația de mediu Environmental Investigation Agency (EIA) a dat publicității filmări care arată cum conducerea companiei Holzindustrie Schweighofer România, cel mai mare procesator de rășinoase din țară, acceptă cu bună știință și recompensează lemnul tăiat ilegal printr-un sistem de bonificație. De partea sa, compania a susținut că respectă legislația în vigoare și a promis că va demara o anchetă internă.

În paralel însă, Holzindustrie a trimis la guvern o scrisoare cerând modificarea Codului Silvic astfel încât să poată exploata cote mai mari de lemn. Modificarea cerută a fost preluată de preşedintele Klaus Iohannis la momentul retrimiterii spre examinare a Codului Silvic în Parlament, ceea ce a declanşat noi proteste ale societăţii civile. Astfel, pe 9 mai sunt programate mai multe proteste în ţară împotriva modificării Codului Silvic în favoarea unor companii precum Holzindustrie şi pe internet circulă o petiţie intitulată “Salvează pădurea : ia drujba din mâna Holzindustrie”.