Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Val de caniculă peste România

România este sub cod de caniculă între timp trenurile de călători şi de marfă circulă cu viteze reduse iar CFR anunță întârzieri.

Valul de caniculă a afectat cel mai tare județele Arad și Bihor unde meteorologii au anunțat cod roșu de caniculă, al doilea din istoria ANM. Aici temperaturile vor ajunge până la maxime de 38-39 de grade, apropiindu-se de recordurile absolute de temperatura ale regiunii.

Alte 18 județe din partea de vest, dar și din cea de est a țării sunt sub Cod portocaliu iar restul țării este sub Cod galben de caniculă.

Caldura afectează cursele CFR. Trenurile de călători şi de marfă circulă cu viteze reduse cu 20-30 de kilometri pe oră faţă de viteza normală, din cauza faptului că temperatura la nivelul şinei depăşeşte 50-55 de grade Celsius, unele garnituri putând ajunge la destinaţii cu întârzieri.

Meteorologii anunță că valul de caldură va persista și mâine în regiunile sudice și sud-estice, iar instabilitatea atmosferica se va accentua treptat începând din vestul țării.

Meteorologii estimează că până la finele lunii iulie se vor înregistra constant temperaturi de peste 30 de grade și este posibil ca aceasta vreme "să ducă în foarte multe zone la secetă extremă".

 

 
 
Tags: