Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Responsabil Vier Pfoten la RFI, despre uciderea leului Cecil: Vânătoarea la ţarc este o execuţie

responsabil_vier_pfoten_rfi_despre_uciderea_leului_cecil_vanatoarea_tarc_executie.jpg

Proteste în SUA, după uciderea leului Cecil (Foto: Reuters/Eric Miller)
Proteste în SUA, după uciderea leului Cecil (Foto: Reuters/Eric Miller)

"Vânătoarea la ţarc este o activitate complet lipsită de sportivitate, total neetică". Iată ce spune la RFI coordonatorul de campanii la organizaţia Vier Pfoten, Shahin Ciobotea, după uciderea leului Cecil în Zimbabwe, incident ce a scandalizat lumea iubitorilor de animale.

Leul Cecil a fost atras ilegal de un colecţionar american de trofee în afara Parcului Naţional unde se afla. Bărbatul şi-a exprimat ulterior regretul.

Acesta este însă doar unul dintre sutele de cazuri similare, spune coordonatorul de campanii la Vier Pfoten, Shahin Ciobotea.

"Sunt animale crescute în ferme speciale, animale care sunt în contact cu omul şi atunci instinctele de conservare legate de om sunt mult atenuate, sunt crescute special pentru a fi apoi date spre vânătoare. Este ca un fel de execuţie, dacă vreţi", afirmă el.

"Activitatea se desfăşoară cam aşa: puii sunt folosiţi mai întâi ca atracţii turistice, turiştii se pot juca cu ei contra cost, pot să-i plimbe, se fotografiază cu ei şi aşa mai departe, după care un leu este considerat foarte bun de vânat între vârsta de patru şi şapte ani şi în momentul acela este transportat în alte zone unde se desfăşoară această vânătoare, nu întotdeauna vânătoarea are loc acolo unde este ferma", spune Ciobotea.

"Pentru trofee, cei mai buni clienţi ar fi SUA şi UE. Între 2007 şi 2012, în SUA au fost transportate cam patru sute de trofee de lei pe an", precizează responsabilul Vier Pfoten.

"Vânătoarea la ţarc este o activitate complet lipsită de sportivitate, total neetică", declară el.