Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Barack Obama prezintă un plan ambiţios de reducere a emisiilor de CO2

barack_obama_prezinta_plan_ambitios_reducere_emisiilor_co2.jpg

Preşedintele american, Barack Obama (Foto: Reuters/Joshua Roberts)
Preşedintele american, Barack Obama (Foto: Reuters/Joshua Roberts)

Barack Obama urmează să prezinte luni un plan de luptă contra emisiilor de gaze cu efect de seră. Strategia prevede o reducere cu o treime a emisiilor de CO2 în atmosferă, până în 2030, graţie unei reforme profunde a sectorului energetic.

Corespondenta RFI la Washington, Anne-Marie Capomaccio

Planul de luptă contra emisiilor de CO2, pe care Barack Obama urmează să-l prezinte luni este unul ambiţios şi prevede măsuri precise pentru fiecare stat.

Centralele vor fi nevoite să reducă emisiile de CO2, prin folosirea energiilor regenerabile, solare sau eoliene, de exemplu. Fiecare regiune va avansa în ritmul ei, o foaie de parcurs pentru atingerea obiectivelor urmând să fie prezentată de către fiecare stat în 2018.

Tranziţia se anunţă dificilă pentru 14 dintre statele americane, unde energia este bazată aproape exclusiv pe cărbune, precum Kentucky, Colorado sau Wyoming. În Statele Unite, al doilea poluator mondial după China, 40% din energie provine din centrale ce folosesc combustibili fosili.

Planul ce urmează a fi prezentat luni de Barack Obama va fi o catastrofă pentru sectorul locurilor de muncă şi va presupune costuri suplimentare pentru săraci, susţin unii, printre care şi liderul majorităţii republicane din Senat. Mitch McConnell, originar din Kentucky, ameninţă administraţia Obama cu o acţiune în justiţie.