Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dezastru natural în Caraibe: cum arată plajele de lux invadate de alge?

Turismul din zona Caraibelor este pus în pericol de un fenomen natural din ce în ce mai prezent. Tone de alge au invadat plajele de vis, emanând un miros caracterizat de unii turişti ca fiind de-a dreptul oribil.

Mai exact, pe plajele selecte din Caraibe miroase a ouă stricate. Din acest motiv, unii turişti şi-au anulat rezervările, în timp ce autorităţile din Tobago vorbesc despre un "dezastru natural".

Plajele cu apă turquoise, care se regăsesc în mai toate pliantele de prezentare turistică, arată acum de-a dreptul dezgustător: peisajul a devenit maro, de la tonele de alge intrate în putrefacţie, care atrag tot felul de insecte care înţeapă oamenii.

Alge pe plajele din Caraibe

Algele au apărut de multă vreme pe coastele Caraibelor, însă cercetătorii spun că ele apar din ce în ce mai frecvent şi pe zone mai întinse în ultimii ani.

Autorităţile din Republica Dominicană şi Barbados au apelat la fonduri de urgenţă, pentru a curăţa mormanele de alge urât mirositoare, care au ajuns pe alocuri la trei metri înălţime, potrivit The Guardian.

Unii oficiali au propus o reuniune de urgenţă a comunităţii celor 15 naţiuni din Caraibe, îngrijoraţi că fenomenul natural ar putea afecta grav această regiune dependentă de turism.

"Este cel mai negru an pe care l-am avut. Trebuie să facem un efort regional, pentru că aceste alge neplăcute la vedere ar putea afecta într-un final imaginea Caraibelor", spune Christopher James, preşedintele unei asociaţii de turism din Tobago.

Deocamdată, explicaţia pentru invazia de alge din Caraibe nu e foarte clară. Fenomenul a început în 2011, dar s-a accelerat în ultimul an şi nimeni nu ştie de ce. Cercetătorii se întrec în idei, unii spun că de vină ar fi încălzirea oceanului şi modificările curenţilor oceanici, din cauza schimbărilor climatice. Alţii pun totul pe seama agenţilor poluanţi care ajung în apă, inclusiv tot felul de fertilizatori, care ajung să alimenteze înmulţirea algelor.