Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Teii din Iaşi tăiaţi în 2013, replantaţi?

Mii de ieşeni cer Primăriei să replanteze teii tăiaţi din centrul oraşului acum doi ani. Semnatarii unei petiţii în acest sens au transmis primarului interimar un proiect pentru replantarea copacilor din specia respectivă pe bulevardul Ştefan cel Mare.

Peste 140 de tei au fost tăiaţi în 2013 şi înlocuiţi ulterior cu salcâmi japonezi.

Alexandrina Dinga, reprezentanta grupului "Iaşul iubeşte teii" spune la RFI că există soluţii pentru o replantare: "Prin proiect solicităm ca salcâmii japonezi care sunt acum pe bulevard să fie înlocuiţi cu tei. La acest proiect au contribuit arhitecţi, dendrologi, peisagişti, antropologi şi este prezentat atât sub formă tehnică, sunt nişte planşe cu detalii foarte clare privind poziţionarea teilor pe bulevard. De asemenea, au fost realizate şi nişte simulări, cum arată acum bulevardul, dar şi cum ar putea să arate în momentul în care vor fi replantaţi teii şi noi chiar le recomandăm ca specia de tei care va fi replantată să nu fie la o vârstă foarte fragedă, adică să fie deja un arbore dezvoltat, ca să putem beneficia din nou de umbră pe pietonal. De asemenea, proiectul mai este însoţit şi de o scrisoare, în care noi am centralizat toate argumentele de ordin istoric, cultural şi ecologic pentru proiectul nostru".

Cum a justificat Primăria tăierea teilor? "Primul argument pe care l-au invocat a fost că vor să pună clădirile în valoare, că biserica Trei Ierarhi, Mitropolia, Primăria ar trebui puse în valoare. Al doilea argument a fost că teii erau inestetici şi că nu arătau bine", precizează Dinga.

Alexandrina Dinga, despre teii din Iaşi
1416