Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


33 de hectare în plus de plaje pe litoralul românesc

Turiștii care merg la plajă la Mamaia, Eforie Nord sau la Constanța se vor bucura de anul viitor de  33 de hectare de plajă în plus. Plajele din aceste stațiuni vor fi lărgite până la sfârșitul anului grație unui proiect care costă 170 de milioane de euro, cea mai mare parte a sumei venid de la Uniunea Europeană.

Zeci de mii de tone de nisip sunt scoase din mare si aduse pe cele cinci plaje la care se lucrează în cazul acestui proiect. Acestea se vor lărgi cu 60 până la 100 de metri. Măsura a fost luată deoarece plajele cu pricina fuseseră mâncate de mare, după cum spune Marieta Iorga,  purtătorul de cuvânt al Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral.

 “Erau porțiuni de plajă unde nici măcar un metru de nisip nu aveam. Și fiindcă marea mânca din plajă și din falezele ei, am intervenit urgent în acestă zonă.  Până în prezent s-au făcut diguri de țărm și de larg, acei stabilopozi, atât sub apă cât și deasupra apei. Au un rol de a stopa din energia valorilor și de a asigura o mai bună circulație în zona de îmbăiere, în zona în care vom avea turiști.”

Nisipul este de foarte bună calitate și vine direct din mare. La acest proiect, autoritățile de pe litoral lucrează cu firme foarte mari care au lucrat și la construirea celebrei insule sub formă de palmier din Dubai. După ce se termină lucrul la plajele erodate, și plajele din restul stațiunilor vor fi lărgite, adaugă Marieta Iorga. Primele plaje care au beneficiat deja de lucrările de lărgire sunt cele din Tomis Nord și o porțiune de la Eforie Nord.