Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Militanți IS britanici uciși de forțele aeriene britanice în Siria

reyaad_khan.jpg

Reyaad Khan cu automatul Kalașnikov
Reyaad Khan (cu automatul Kalașnikov) era în vârstă de 21 de ani și originar din Cardiff
Sursa imaginii: 
www.ibtimes.co.uk

Prim ministrul David Cameron a informat parlamentul că doi militanți ai organizației Statul Islamic (IS) cu cetățenie britanică au fost uciși în Siria într-un atac cu dronă de forțele aeriene britanice. Liderul britanic a spus că atacul a fost lansat "în legitimă apărare" în condițiile unui pericol iminent de atac terorist împotriva Regatului Unit. 

Vorbind în fața deputaților reîntorși din vacanța parlamentară, premierul Cameron a spus că atacul a avut loc pe 21 august la Raqqa, oraș controlat de IS în cursul căruia au fost uciși Reyaad Khan, originar din Cardiff, Ruhul Amin, originar din Aberdeen și un al treilea militant islamist, iar pe 24 august tot la Raqqa a fost ucis un alt militant IS britanic, Junaid Hussain, originar din Birmingham, într-un atac al forțelor americane.

Khan pregătea un "atac barbar" pe teritoriul Regatului Unit, iar acțiunea a fost legală și necesară, a adăugat premierul Cameron.

În 2013 Camera Comunelor a respins prin vot solicitarea guvernului de atunci, condus tot de Cameron, de aprobare a unor lovituri aeriene împotriva forțelor regimului condus de Bashar al-Assad.

Premierul a avut grijă să spună că acest atac cu dronă nu se înscrie în acțiunile coaliției anti-IS, acțiuni sprijinite logistic de Marea Britanie, ci a constituit o acțiune de legitimă apărare permisă de dreptul internațional.   

Acesta este primul atac al forțelor britanice în care este ucis un cetățean britanic într-un teritoriu în care țara nu este implicată direct într-un conflict militar, premierul spunând că în zona respectivă nu există nicio administrație legitimă cu care să se poată trata.

În continuare, premierul Cameron a anunțat că dacă se va dovedi necesar guvernul va reveni cu o solicitare în fața Camerei Comunelor pentru aprobarea de lovituri aeriene împotriva IS.

O astfel de solicitare este extrem de controversată, dată fiind memoria recentă a implicării militare britanice în Afganistan, Irak sau Libia, dar și politica internă britanică în care se așteaptă alegerea noului lider al Partidului Laburist de opoziție.

Anunțarea noului lider va fi făcută pe 12 septembrie și se așteaptă ca să fie ales deputatul Jeremy Corbyn, un stângist radical opus practic oricărei intervenții militare peste hotare. 

Guvernul Partidului Conservator are o majoritate de numai 12 mandate în Camera Comunelor și sunt destui deputați Conservatori opuși unei astfel de acțiuni.

Premierul Cameron s-ar putea baza însă pe eventualul sprijin al unor deputați Laburiști centriști, nemulțumiți de alegerea lui Corbyn, pe care-l consideră mult prea de stânga pentru a avea vreo șansă să câștige viitoarele alegeri din 2020.

20000 de refugiați

Tot în cursul declarației, premierul a mai anunțat că Marea Britanie va primi până la 20000 de refugiați sirieni în următorii cinci ani, cu precădere orfani și minori vulnerabili, din taberele de refugiați din țările vecine cu Siria.

Premierul Cameron a mai spus că vor avea prioritate copiii, mulți dintre ei orfani, comparând această acțiune cu Kinder transport din timpul celui de-al doilea război mondial când Marea Britanie a primit copii evrei refugiați de pericolul nazist.

Refugiați vor fi identificați în colaborare cu Înaltul Comisariat ONU pentru refugiați și supuș unor verificări de securitate, a mai spus premierul. 

El a adăugat că guvernul va colabora cu administrațiile autonome din Scoția, Țara Galilor, Irlanda de Nord precum și cu consiliile locale din Anglia pentru asigurarea unor resurse corespunzătoare primirii acestor refugiați.

Ministrul de finanțe, George Osborne, anunțase cu o zi înainte că cheltuielile suplimentare cu refugiații sirieni vor fi suportate din bugetul dezvoltării internaționale.

Premierul Cameron a apărat politica sa în domeniul refugiaților spunând că Marea Britanie contribuie cu un miliard de lire sterline (1,37 miliarde de Euro) la criza refugiaților sirieni, spunând că aceasta este cea mai ridicată contrinuție din partea unui stat european și că dacă nu ar fi existat o astfel de contribuție numărul refugiaților în Europa ar fi fost și mai mare. 

Lidera interimară a Partidului Laburist, Harriet Harman, a salutat anunțul guvernului dar l-a întrebat pe premier de ce nu este dispus să primească și refugiați care au trecut deja pe teritoriul statelor Uniunii Europene.   

Acest anunț a trecut însă pe planul doi, dat fiind atacul cu dronă dezvăluit surprinzător de premier.

 
Relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ