Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mircea Duţu: Procedeul folosit de Volkswagen e în zona penalului

Campania Angelei Merkel pentru protejarea mediului este afectată de scandalul Volkswagen, potrivit Bloomberg. Cancelarul german urmează să pledeze la reuniunea ONU de la sfârşitul săptămânii pentru angajamente ferme ale liderilor mondiali, înaintea summit-ului global din decembrie de la Paris privind modificările climatice.

Ce impact va avea scandalul Volkswagen asupra Germaniei, stat perceput de mulţi ca un promotor al mediului curat? Preşedintele Universităţii Ecologice Bucureşti, Mircea Duţu, spune la RFI că "fără îndoială, va fi un impact deosebit la nivelul opiniei publice şi al pieţei de automobile, având în vedere faptul că se are în vedere o problemă deosebit de spinoasă, cea a respectării normelor tehnice privind poluarea. Mai mult decât atât, procedeul folosit de către producătorul german de autovehicule poate să ne sugereze şi ceva de zona penalului, întrucât a fost vorba de metode prin care s-au indus în eroare autorităţile americane în privinţa poluării produse de un anumit tip de autovehicul".

"În orice caz, rămâne un exemplu prin care normele de mediu, dacă nu sunt respectate, pot să se repercuteze asupra pieţei autovehiculelor şi ceva mai mult asupra modului în care anumite mari firme şi prin extensie chiar la nivelul unor ţări înţeleg să trateze şi să respecte normele şi standardele referitoare la protecţia mediului, în cazul de faţă la protecţia aerului", explică Mircea Duţu.

Va fi slăbită poziţia Germaniei la conferinţa din decembrie de la Paris privind schimbările climatice? "Nu cred că efectul va fi atât de rapid şi se va propaga în domeniul schimbărilor climatice. Toate ţările membre ale UE au adoptat săptămânile trecute o poziţie comună şi ca atare va prima poziţia de bloc a Uniunii Europene. În cadrul acesteia, poziţia Germaniei va fi comună şi ca atare nu va viza direct obiectivele pe care şi le va asuma UE la nivelul întregului bloc comunitar", spune el.