Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Medeea Marinescu: Scenariul îndepărtat al distrugerii planetei devine extrem de plauzibil, cu un final foarte apropiat

medeea.jpg

Ambasadorul Franţei Francois Saint Paul şi actriţa Medeea Marinescu, ambasadoarea Conferinţei Paris Climat 2015

Societatea civilă din România trebuie să fie mai implicată în a cere autorităţilor măsuri de protecţie a mediului înconjurător şi de promovare a dezvoltării durabile. Dacă nu luăm măsuri până în 2030, teperatura la nivel global va creşte cu cel puţin 4 grade Celsius. Aceastea sunt mesajele pe care le-a transmis la Cluj ambasadorul Conferinţei Paris Climat 2015, cunoscuta actriţă româncă, Medeea Marinescu, îndrăgită şi de publicul francez. 

Ea a vorbit tinerilor prezenţi în Capitala Europeană a Tineretului Cluj-Napoca 2015, reuniţi cu prilejul Întâlnirilor Europene în Transilvania, organizate de Ambasada Franţei şi Institutul Francez Cluj-Napoca.

“Mesajul principal este acela că trebuie să conştientizăm că ceea că părea un scenariu îndepărtat al distrugerii planetei devine un scenariu extreme de plauzibil, cu un final foarte apropiat şi cu un deznodământ care poate devein tragic după 2030, dacă noi nu vom face ceva. Noi, prin atitudinea noastră, atât la nivel individual, cât şi la nivel de grup al societăţii civile, putem influenţa marile decizii care vor fi luate chiar şi acum, în decembrie, la Paris”, a spus la Cluj Medeea Marinescu.

Parisul va găzdui în acest an cea mai importantă conferinţă dedicată schimbrărilor climatice, organizată în Europa. Autorităţi publice, cercetători ştiinţifici , reprezentanţi ai mediului academic şi reprezentanţi ai societăţii civile sunt cu toţii îngrijoraţi de consecinţele pe care le pot avea, pe termen lung, factori precum poluarea sau încălzirea globală. Ei aşteaptă deciziile care ar putea fi asumate în cadrul conferinţei de la Paris de către şefii de state şi de guverne.​

 
Medeea Marinescu intervievată de Bianca Pădurean