Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ştim ce mâncăm? "România consumă o cantitate enormă de soia modificată genetic"

Nu există produs din soia pe piaţă, care să nu provină din culturi modificate genetic, iar sursa o reprezintă SUA, Brazilia şi Argentina. O spune la RFI şeful LAPAR, Laurenţiu Baciu. În replică, Greenpeace consideră că nu există nici o justificare pentru eventuala cultivare de soia modificată genetic în România.

Toţi fermierii români îşi doresc să cultive soia modificată genetic, după ce vom avea aprobarea din partea organismelor europene şi internaţionale, însă trebuie să facem şi o dezbatere la nivelul societăţii, a declarat vineri ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. El a venit cu precizări pe acest subiect, în condiţiile în care România trebuia să comunice Comisiei Europene până pe 2 octombrie dacă va interzice sau va aproba cultivarea organismelor modificate genetic.

Şeful Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurenţiu Baciu, spune la emisiunea Planeta Verde că "ministrul n-a făcut nimic altceva decât să ia act de dorinţa fermierilor români de a cultiva soia modificată genetic, cultură care ar rezolva multe dintre problemele agriculturii din România şi chiar o problemă foarte stresantă de mediu, în sensul micşorării cantităţii de pesticide aplicate solului, prin cultivarea de soia modificată genetic".

În opinia sa, ecologiştii "susţin că se moare dacă se mănâncă sau se cultivă soia din asta şi noi spunem că nu (...). Să nu uităm faptul că România ca şi celelalte ţări europene consumă o cantitate enormă de soia modificată genetic, atât în stare naturală, cât şi prin şroturile de soia, care la nivel european reprezintă undeva la 50 de milioane de tone. Nu există produs pe piaţă de soia, margarină sau ştiu eu ce lapte din soia care să nu fie din soia modificată genetic. Sursa o reprezintă SUA, Brazilia, Argentina (...), pentru că Europa nu are proteină vegetală şi toate animalele din Europa se hrănesc cu şroturi din soia modificată genetic".

Laurenţiu Baciu susţine că "există suficiente studii din care nu reiese că soia modificată genetic sau alte plante modificate genetic ar reprezenta un pericol pentru organismul uman (...). Se judecă emoţional, poate din egoism, dar nu e nici un pericol (...). La noi se gândeşte foarte mult în detrimentul evoluţiei, pentru că aici este vorba de evoluţie, de progres şi abia aşteptăm să ne urcăm din nou în copac".

 

Ce spun ecologiştii despre soia modificată genetic?

 

Alexandru Riza, coordonator de campanii la Greenpeace România, spune la RFI că "e curioasă această informaţie a domnului ministru. Suntem curioşi pe ce este ea fundamentată, dacă există un studiu care să spună că toţi fermierii români îşi doresc să cultive soia modificată genetic, dacă aceasta ar fi aprobată. Din punctul nostru de vedere, nu există nici o justificare pentru cultivarea de soia modificată genetic în România, nici măcar de natură economică. În ceea ce priveşte agricultura, un adevărat avantaj strategic pentru ţara noastră ar fi axarea în totalitate pe agricultură ecologică, un sector în continuă creştere şi în continuă căutare".

În ceea ce priveşte organismele modificate genetic, "în general, putem să spunem pericolul cel mai mare îl reprezintă faptul că nu există suficiente studii efectuate pe termen lung, astfel încât să fie excluse în totalitate potenţiale efecte negative asupra oamenilor şi de asemenea asupra consumului animalelor", explică reprezentantul Greenpeace.

Un număr de 15 state dintre cele 28 de membre ale Uniunii Europene au comunicat Comisiei Europene că vor interzice culturile de organisme modificate genetic.

Pe lista statelor care au optat pentru interzicerea culturilor de OMG se numără Franţa, Germania, Austria, Bulgaria, Italia, Olanda şi Polonia.

În ultimii 14 ani, în Uniunea Europeană doar patru OMG-uri au fost autorizate pentru cultură, însă numai unul mai este cultivat în prezent, soiul de porumb MON810, dezvoltat de compania americană Monsanto.