
Mediu
Noi critici europene la adresa României pentru tăierile ilegale de păduri. Holzindustrie Schweighofer respinge acuzaţiile.
Uniunea Europeană consideră că una dintre armele împotriva schimbărilor climatice este combaterea exploatării ilegale a lemnului. În aceste condiţii, Bruxellesul critică faptul că state precum România reprezintă „verigi slabe”.
„Uniunea Europeană ar trebui să își facă ordine mai întâi în propria curte și să dea un exemplu în ceea ce privește combaterea exploatării forestiere ilegale și a comerțului cu lemn recoltat în mod ilegal", se arată în raport.
Publicarea acestui document a coincis cu apariţia unui alt raport, de această dată al Agenției pentru Investigații de Mediu, care susţine că aproximativ 50% din lemnul tăiat în România a provenit, în ultimul deceniu, din surse ilegale, iar în majoritatea cazurilor investigate destinația lemnului ilegal au fost companiile din industria prelucrătoare. Raportul intitulat „Jefuirea ultimei păduri: Cea mai mare companie de procesare a lemnului, drepturi funciare și corupția din România” a fost prezentat în urma unui imens scandal care s-a încheiat cu un amplu control în perioada 7 aprilie — 12 iunie 2015 în urma căruia ministrul mediului a sesizat Parchetul General.
Comentând criticile la adresa tăierilor ilegale ministrul mediului Grațiela Gavrilescu a confirmat gravitatea fenomenului. « Aceste cifre nu ne sunt străine, le-am descoperit și noi în investigațiile derulate, atunci când am ridicat problema tăierilor ilegale în CSAT. Tocmai din aceste motive am înființat Garda Forestieră, și am pus în aplicare Radarul Pădurilor”, a afirmat ministrul într-o declaraţie pentru presă. De partea lor, cei acuzaţi, respectiv reprezentanţii industriei prelucrătoare, neagă criticile şi spun că « tăierile ilegale de lemn afectează grav pădurile, precum și întreaga industrie de prelucrare a lemnului, astfel că este în interesul tuturor să promoveze sustenabilitatea, să existe un sistem riguros și eficient de control al originii lemnului și să se prelucreze doar lemn cu documente complete și corecte », după cum se arată într-un comunicat de presă al celei mai mari companii din industrie. La RFI, Dan Banacu, director în cadrul Holzindustrie, spune că interesul firmei pe care o reprezintă este să respecte legile în vigoare.
De partea sa, Federaţia Proprietarilor de Păduri şi Păşuni din România spune că situaţia este mai nuanţată şi nu se poate vorbi despre distrugerea fondului forestier care, dimpotrivă, este din ce în ce mai bogat. Este industria vinovată de tăierile ilegale ? Cătălin Tobescu, reprezentant al Nostra Silva, crede că lucrururile nu stau chiar aşa.
O analiză despre numărul cazurilor de tăieri ilegale de arbori din România publicată la începutul săptămânii de Greenpeace România arată că în ultimii doi ani au fost tăiați în România, în medie, 62 de arbori pe zi – sau trei hectare la fiecare oră. Raportul se referă doar la perioada 2013-2014, fără anul curent, iar în intervalul respectiv rezultă că au fost înregistrate un total de peste 45 500 de tăieri ilegale de arbori. Județele care au înregistrat cel mai mare număr de cazuri de tăieri ilegale sunt Cluj, Argeș, Bacău şi Mureș.
În plus, arată raportul, în Cluj, Alba și Maramureș se înregistrează 78% din volumul de lemn tăiat ilegal la nivel național în perioada 2013-2014. În ceea ce privește prejudiciul, valoarea totală la nivel național în 2013-2014 a fost estimată de către autorități la aproximativ 52,1 milioane euro. Greenpeace crede că fenomenul ar putea fi redus prin aplicarea de pedepse mai aspre, inclusiv încadrarea ca infracțiune a sustragerii de material lemnos, indiferent de cantitate şi introducerea unor controale mai stricte prin Radarul Pădurilor, după cum explică la RFI Valentin Sălăgean, coordonator Greenpeace.
În momentul de față, conform legii, dacă valoarea prejudiciului este de până la de cinci ori preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă fapta este considerată contravenție, nu infracțiune, și se pedepsește doar cu amendă.