Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


RFI 25 de ani. Conferința de la Paris privind clima: ”Să nu ne așteptăm la un succes major”

rfi_25_ani_conferinta_privind_clima_paris_succes_esec.jpg

Lucia Varga, Roxana Bojariu, Cosmin Ruscior și Mircea Duțu
Lucia Varga, Roxana Bojariu, Cosmin Ruscior și Mircea Duțu

Nu trebuie să ne așteptăm la un succes major la Conferința din decembrie de la Paris privind schimbările climatice, declară la RFI președintele Universității Ecologice București, Mircea Duțu. El a participat la o dezbatere moderată de Cosmin Ruscior, la care au mai participat climatologul Roxana Bojariu și deputatul PNL, Lucia Varga.

De ce este Conferința de la Paris (COP 21) ”Conferința ultimei șanse”? Climatologul Roxana Bojariu spune că ”oamenii de știință arată deja foarte clar că avem o fereastră de oportunitate, până în 2020, pe care nu trebuie să o ținem închisă, pentru că riscăm să ne depășim capacitatea de adaptare la aceste schimbări foarte rapide care au loc. E foarte important ca pe lângă adaptare să avem totuși la nivel global și reducerea emisiilor, atenuarea schimbării climei, tocmai pentru a putea ține pasul cu modificările care deja există”.

De partea sa, Mircea Duțu precizează că ”semnele sunt că nu trebuie să ne așteptăm la un succes major, dar în același timp, trebuie să avem în vedere conjunctura în care se va desfășura această a 21-a reuniune a Conferinței Părților la Convenția Cadru privind Schimbările Climatice. Să ne amintim că marile puteri și țările care contează pe scena climatică internațională din perspectiva emisiilor de gaze cu efect de seră au fost până acum deosebit de optimiste. Până pe 12 noiembrie, când secretarul american de Stat, John Kerry, într-un interviu acordat Financial Times făcea o declarație care a îngrijorat oarecum organizatorii, în sensul că acordul de la Paris nu va fi în definitiv un tratat și nu vor exista obiective de reducere cu caracter obligatoriu, din punct de vedere juridic. Această declarație a oficialului american a născut deja reacții din partea oficialităților franceze (...). Este nevoie ca într-o anumită măsură, acordul de la Paris să fie un tratat în sens juridic”.

Care va fi mandatul României la COP 21? Deputatul Lucia Varga spune că ”nu avem o poziție clară a ministerului, însă există convingerea că vom merge pe mandatul comun, acela al Uniunii Europene, mandat prin care recunoaștem necesitatea adoptării unor măsuri urgente, mandat prin care toate statele membre recunosc importanța de a avea un climat stabil, important atât pentru siguranța alimentelor, pentru partea de alimentare cu apă-canalizare, pentru desfășurarea activităților industriale, practic pentru desfășurarea unei activități durabile în România. De asemenea, cred că este important să subliniem partea de adaptare, necesitatea măsurilor de adaptare (...). Din comunicarea Comisiei de Mediu a Parlamentului European aflăm că peste 150 de milioane de oameni din 1991 până în 2015 și-au părăsit locuințele din cauza fenomenelor meteorologice extreme”.

 
Roxana Bojariu, Mircea Duțu și Lucia Varga, despre COP 21