Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Magor Csibi (WWF): Acordul de la Paris privind clima trebuie să aibă caracter obligatoriu

magor_csibi_wwf_acordul_paris_clima_trebuie_aiba_caracter_obligatoriu.jpg

Deputatul Remus Cernea (s) şi directorul WWF România, Magor Csibi (c), în studioul RFI
Deputatul Remus Cernea (s) şi directorul WWF România, Magor Csibi (c), în studioul RFI

Viitorul acord de la Paris privind schimbările climatice trebuie să fie obligatoriu pentru toată lumea. O spune la RFI directorul organizaţiei ecologiste WWF România, Magor Csibi. El precizează că are aşteptări "reţinute" de la Conferinţa de săptămâna viitoare din Capitala Franţei.

Mai e doar o săptămână până la Conferinţa crucială de la Paris privind schimbările climatice. Care sunt aşteptările şi ce şanse sunt ca liderii lumii să ajungă la un tratat cu caracter juridic constrângător? Ce se va întâmpla dacă participanţii nu vor ajunge la un acord?

Directorul WWF România, Magor Csibi, spune la emisiunea Planeta Verde că are aşteptări "reţinute" de la reuniunea COP 21: "Aşteptările ar trebui să fie mari, dar în acelaşi timp sunt şi reţinute. Ar trebui să fie mari, pentru că avem toate semnele, avem toate studiile, avem toate datele ştiinţifice care ne arată cât de mare este anvergura acestei probleme a schimbărilor climatice. În acelaşi timp, suntem şi rezervaţi, având în vedere că au trecut destul de multe întâlniri de acest gen, Conferinţe ale Părţilor, unde paşii la care ne aşteptam ar fi trebuit să fie mult mai mari, mult mai ambiţioşi, mult mai hotărâţi şi totuşi nu s-a întâmplat cum trebuia să se întâmple".

Directorul WWF România crede că viitorul acord de la Paris trebuie să aibă caracter obligatoriu: "Dacă va fi ceva voluntar, dacă va fi ceva ce din punct de vedere juridic nu este obligatoriu pentru toţi oamenii care semnează, care ratifică, va fi foarte greu de urmărit implementarea. Acordul trebuie să fie obligatoriu pentru toată lumea".

 

Deputatul Remus Cernea: "Nu pot fi prea optimist"

 

De partea sa, deputatul independent, Remus Cernea, se arată sceptic în privinţa şanselor Conferinţei de la Paris: "Din informaţiile pe care le am cu privire la discuţiile care se poartă, discuţiile politice, nu pot fi prea optimist. Este puţin probabil să se ajungă la o largă susţinere pentru un acord îndrăzneţ, energic, eficient, care să reducă riscurile. Pe de altă parte, chiar şi un astfel de acord mă tem că va avea nişte lipsuri importante. Vă dau un exemplu: din câte am înţeles, nu se vor avea în vedere nici un fel de măsuri cu privire la reducerea emisiilor din agricultură, ceea ce reprezintă o mare greşeală, pentru că emisiile de gaze cu efect de seră din agricultură reprezintă procentaje importante. Văzusem nişte studii, undeva pe la 30, chiar peste 30% din emisiile totale de gaze cu efect de seră ar proveni din agricultură".

Conferinţa de la Paris privind clima va avea loc între 30 noiembrie şi 11 decembrie.