Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Papa Francisc: Un eşec la COP21 ar fi catastrofal

papa_francisc_esec_cop21_catastrofal.jpg

Portrete ale Suveranului Pontif, la Nairobi, în Kenya (Foto: Reuters/Stefano Rellandini)
Portrete ale Suveranului Pontif, la Nairobi, în Kenya (Foto: Reuters/Stefano Rellandini)

Papa Francisc avertizează asupra consecinţelor "catastrofale" ale unui eventual eşec al Conferinţei de la Paris privind clima (COP21). Suveranul Pontif a făcut declaraţiile joi la Nairobi, în Kenya.

"Ar fi catastrofal ca interese particulare să fie mai importante decât binele comun şi să ducă la manipularea informaţiei, pentru a-şi proteja proiectele" la COP21, a spus Papa Francisc într-un discurs rostit în prezenţa reprezentanţilor agenţiilor pentru Mediu şi Habitat ale ONU.

"Sper ca la COP21 să se ajungă la încheierea unui acord global şi transformator, bazat pe principiile solidarităţii, dreptăţii, echităţii şi participării, orientat spre realizarea a trei obiective, complexe şi interdependente: atenuarea impactului schimbărilor climatice, combaterea sărăciei şi respectul demnităţii umane", afirmă Suveranul Pontif.

"COP21 este un pas important în procesul de dezvoltare a unui nou sistem energetic, care să depindă cât se poate de puţin de energiile fosile, să vizeze eficienţa energetică şi să se structureze pe utilizarea de resurse cu conţinut scăzut sau nul de carbon", mai declară Papa.

Conferinţa Paris Climat are loc în perioada 30 noiembrie-11 decembrie.