Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


COP21: "Trebuie adoptate măsuri urgente privind clima" (deputatul Lucia Varga)

O conferinţă crucială privind schimbările climatice debutează luni la Paris. Zeci de şefi de state şi de guverne participă la acest eveniment, care va ţine până pe 11 decembrie.

Participanţii vor încerca să ajungă la un acord privind limitarea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Miza cea mai importantă a reuniunii este caracterul pe care-l va avea acordul. Experţii cer un tratat cu valoare juridică, prin care statele să poată fi monitorizate şi chiar sancţionate, dacă nu-şi respectă angajamentele.

Care va fi mandatul României la COP21? Deputatul PNL, Lucia Varga, fost ministru delegat pentru Ape şi Păduri, spune că "nu avem o poziţie clară a ministerului (Mediului-n.r.), însă există convingerea că vom merge pe mandatul comun, acela al Uniunii Europene, mandat prin care recunoaştem necesitatea adoptării unor măsuri urgente, mandat prin care toate statele membre recunosc importanţa de a avea un climat stabil, important atât pentru siguranţa alimentelor, pentru partea de alimentare cu apă-canalizare, pentru desfăşurarea activităţilor industriale, practic pentru desfăşurarea unei activităţi durabile în România".

"De asemenea, cred că este important să subliniem partea de adaptare, necesitatea măsurilor de adaptare (...). Din comunicarea Comisiei de Mediu a Parlamentului European aflăm că peste 150 de milioane de oameni din 1991 până în 2015 şi-au părăsit locuinţele din cauza fenomenelor meteorologice extreme", mai spune Lucia Varga.