Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


COP21: "Conferinţa de la Paris privind clima ar putea fi un punct de cotitură" (Obama)

cop21_conferinta_paris_clima_putea_punct_cotitura_obama.jpg

Preşedintele american, Barack Obama, la COP21 (Foto: Reuters/Kevin Lamarque)
Preşedintele american, Barack Obama, la COP21 (Foto: Reuters/Kevin Lamarque)

Preşedintele american, Barack Obama, a luat cuvântul luni în deschiderea COP21, la Bourget, în nordul Parisului. Şeful Casei Albe spune că nici o ţară nu este imună la efectele schimbărilor climatice.

În opinia lui Barack Obama, Conferinţa de la Paris privind clima ar putea fi un punct de cotitură.

"14 din cei 15 cei mai călduroşi ani din istorie s-au înregistrat din 2000 încoace, iar 2015 este pe punctul de a doborî acest record. Nici o naţiune mare sau mică, bogată sau săracă nu este imună la efectele acestor evoluţii. Astă vară am văzut efectele schimbărilor climatice în Alaska, unde apele înghit deja sate şi erodează ţărmul, unde gheţarii se topesc într-un ritm fără precedent în epoca modernă. A fost semnalul unui viitor posibil, asta se va întâmpla cu viitorul copiilor noştri, dacă schimbările climatice au loc într-un ritm mai mare decât eforturile noastre de a le limita", declară preşedintele american.

El a afirmat anterior, după o întâlnire cu omologul său chinez, Xi Jinping, că cele mai poluante state ale planetei, China şi SUA, sunt conştiente de responsabilitatea lor de a acţiona în favoarea climei.