
Mediu
Amânare la COP 21; acordul final, așteptat sâmbătă
default.png

După 12 zile de negocieri intense și două nopți albe, reprezentantii celor 195 de țări, reuniți la Bourget la periferia nordică a Parisului în cadrul conferinței COP21, vor petrece așadar o a treia noapte fără somn.
”Preferăm să ne mai dăm răgazul necesar pentru a consulta toate delegațiile în cursul acestei zile de vineri”, ziua prevăzută inițial pentru terminarea negocierilor, spune președinția franceză a conferinței pentru climă. ”Lucrurile merg în direcția bună”, a mai precizat Laurent Fabius, ministrul francez de externe și președintele COP21. El prevede ca proiectul de text final să fie prezentat devreme sâmbătă dimineață pentru a putea fi adoptat apoi în cursul zilei de reprezentanții celor 195 de state care discută de aproape două săptămâni.
Optimismul afișat ieri de Fabius, care prezicea că azi va fi capabil să prezinte o versiune finală a acordului, a fost deci contrazis, iar presiunea gazdelor franceze nu a dat roade.
Chiar dacă unele obstacole au fost depășite, rămân însă pe masa negocierilor problema diferențierii – cine ce face, chestiunea finanțării – pe scurt, cine și câți bani dă țărilor în curs de dezvoltare, celor din Sud, mai sărace decât cele din Nord, și ambiția pe termen lung a acordului de la Paris.
Acest numitor comun, acest punct de convergență, e în mod vizibil cel mai greu de găsit. ”Un compromis implică prin natura sa renunțarea la idealul fiecăruia pentru a găsi o soluție bună pentru toți”, reamintea încă de ieri presedinția franceză. O serie de idei au fost deja propuse recalcitranților. Astfel, Laurent Fabius propune ”pe termen lung, limitarea încălzirii mult sub cele 2°C prevăzute inițial și continuarea eforturilor pentru a limita creșterea temperaturilor la 1,5°C”. Alte cifre precise au dispărut însă din proiectul final, precum cele referitoare la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
Cifrele au fost înlocuite cu o formulă pe cât de vagă, pe atât de prost privită de ONG-urile prezente la Bourget. ”Țări importante precum China au devenit mai bățoase în loc să avanseze spre un compromis”, regretă pe Twitter fundația ecologistului francez Nicolas Hulot.
Președinții chinez și american, Xi Jinping respectiv Barack Obama, s-au înțeles însă astăzi dimineață, în cursul unei convorbiri telefonice, ”să-și întărească eforturile pentru a ajunge la un acord până mâine la Bourget”.
Așadar, mai avem 24 de ore la dispoziție pentru a vedea dacă presiunile liderilor celor mai poluatoare două țări din lume vor da sau nu roade.