Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Greenpeace: Suntem în acel punct în care trebuie să luăm o decizie importantă privind energia

Greenpeace recomandă Guvernului o Strategie Energetică Naţională fără poluare. Coordonatorul de campanii de la Greenpeace România Ionuţ Cepraga spune la emisiunea Planeta Verde de la RFI că e momentul unei alegeri: fie cârpim sistemul energetic actual, fie ne orientăm către viitor.

Energie curată, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi un consum responsabil al resurselor, acestea sunt măsurile recomandate de organizaţia ecologistă Greenpeace pentru viitoarea Strategie Energetică Naţională.

"Ne aflăm în acel punct în care trebuie să luăm o decizie importantă. Sistemul energetic se bazează în prezent pe capacităţi de producţie învechite, care au fost construite la nivelul anilor '70-'80 sau chiar mai devreme. Acestea vor trebui cât de curând înlocuite, iar modernizarea lor nu va permite funcţionarea la nesfârşit. Este poate cel mai potrivit punct să ne întrebăm ce punem în schimb şi ce direcţie să urmăm: poţi în continuare să cârpeşti un sistem energetic moştenit de acum 60 de ani sau poţi să te orientezi către viitor şi să decizi responsabil", spune la RFI coordonatorul de campanii de la Greenpeace România, Ionuţ Cepraga.

"În 2012, Greenpeace România a publicat un studiu numit "Revoluţia energetică", prin care am prognozat că România îşi va putea asigura circa 84% din energie din surse regenerabile la nivelul anului 2050. Între timp, la nivel internaţional, Greenpeace a publicat un nou raport, o ediţie din 2015, prin care arată că este posibilă o tranziţie până la 100% energie regenerabilă la nivelul anului 2050", mai precizează Ionuţ Cepraga.

 
Ionuţ Cepraga, despre Strategia Energetică Naţională