Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Roşia Montană: 66% dintre români vor interzicerea cianurii în minerit

Interzicerea cianurii în minerit ar trebui să fie o prioritate pentru Parlamentul României. Aşa reiese dintr-un sondaj CSOP realizat în luna martie şi dat publicităţii de Asociaţia Alburnus Maior. Legea care interzice utilizarea cianurii în minerit este în prezent blocată în Parlament, spune la RFI preşedintele asociaţiei, Eugen David.

Două treimi dintre români îşi doresc ca Parlamentul să interzică utilizarea cianurii în minerit, potrivit sondajului CSOP.

Studiul mai arată că 70% dintre cei chestionaţi consideră că turismul, agricultura şi punerea în valoare a patrimoniului reprezintă soluţii mai bune pentru crearea aceluiaşi număr de locuri de muncă, decât deschiderea unei exploatări miniere.

Legea care interzice utilizarea cianurii în minerit este în prezent blocată în Parlament, explică la RFI preşedintele Asociaţiei Alburnus Maior​, Eugen David: "Este o lege a minelor, cred că e de prin 2005-2006, cam aşa. A fost o propunere legislativă iniţiată de doi politicieni şi de atunci stă şi trenează în Parlamentul României. Şi Parlamentul European a reuşit să dea o directivă de interzicere a cianurilor în Europa, iar Parlamentul României încă nu reuşeşte să ia o decizie".

"În cel mai rău caz, (Parlamentul) nu o să aibă curaj să ia decizia. Deocamdată, avem o clasă politică foarte implicată aproape în totalitate în proiectul Roşia Montană, mai ales în Parlament, o grămadă de lobby-işti, o grămadă de oameni care nu au stat departe de proiectul de la Roşia Montană. Eu nu sper de la ei nimic, eu sper de la noi, ca societate civilă, să facem destulă presiune încât până la urmă să-i ducem acolo unde vrem noi", spune Eugen David.

"La începutul anului, a venit Guvernul ăsta, a avut o zvâcnire, a propus Roşia Montană pe lista patrimoniului UNESCO, au spus că încearcă un proiect în forţă de dezvoltare alternativă şi mi se pare că au lăsat-o iarăşi mai moale, cineva şi-a băgat coada pe acolo", afirmă el.

 
Eugen David, despre utilizarea cianurilor în minerit