Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mircea Duţu: Cartografierile, pe cale a fi depăşite; trebuie să învăţăm să convieţuim cu apele

Oamenii trebuie să înveţe să coabiteze cu apele şi să se adapteze naturii, nu să o înfrunte în mod direct, pentru că nu au mari şanse de reuşită. Declaraţia a fost făcută la RFI de preşedintele Universităţii Ecologice din Bucureşti, Mircea Duţu, care comentează inundaţiile din România.

Cum se explică faptul că viiturile se produc aproape în fiecare an în aceleaşi zone ale României? Mircea Duţu spune că "pe lângă faptul că schimbările climatice aduc precipitaţii deosebit de bogate şi rapide, cu caracter torenţial, sunt anumite zone pe care prin excelenţă le putem caracteriza ca fiind sensibile, în sensul că din punctul de vedere al amenajării teritoriului, al plasării locuinţelor şi al modului de întreţinere a lucrărilor contra inundaţiilor, acolo unde există, sunt mai deficitare. Astfel că este suficient ca în perioadele caracterizate prin ploaie abundentă, precum lunile mai sau iunie, să asistăm la asemenea fenomene cu caracter păgubitor".

Preşedintele Universităţii Ecologice din Bucureşti spune că Strategia Naţională împotriva Inundaţiilor "din păcate s-a redus la întocmirea acelor hărţi, în urmă cu câţiva ani, care ne arată zonele sensibile la inundaţii. Specialiştii spun pe de o parte că deja identificările şi cartografierile făcute până acum sunt pe cale a fi depăşite, având în vedere dinamica schimbărilor climatice, iar pe de altă parte că s-a investit foarte puţin, s-au efectuat lucrări numai în zonele care au fost afectate grav, iar după trecerea fenomenului de obicei autorităţile uită de faptul că activitatea de gestionare a riscului de inundaţie trebuie să aibă un caracter permanent, trebuie să fie în permanenţă adaptată la noile date ale realităţii".

"Revenim la concepţia lui Antipa, trebuie să învăţăm să convieţuim cu apele, să ne adaptăm la cerinţele datului natural şi să nu înfruntăm în mod direct natura, că nu avem mari şanse de reuşită", conchide Mircea Duţu.