Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Climatologul Roxana Bojariu: 37 de grade la umbră pot să însemne cu zece grade mai mult în anumite zone din oraş

România nu scapă de valul de caniculă în acest week-end, existând şanse ca temperaturile ridicate să mai ţină câteva zile. Precizarea a fost făcută la RFI de climatologul Roxana Bojariu, care spune că de regulă după caniculă vin furtunile, "intensificate mult" în ultimii ani, faţă de ceea ce ştiau experţii din datele de acum câteva decenii.

Roxana Bojariu atrage atenţia că "cele 37-38 de grade măsurate în condiţii standard de adăpost meteorologic pot să însemne chiar mult mai mult, poate cu zece grade mai mult de exemplu în anumite zone din oraş, acolo unde mediul construit intensifică acest val de căldură. Aici e vorba de o senzaţie de stres termic, accentuată şi de umiditatea mare din aer".

Când scăpăm de caniculă? "Sigur în week-end nu scăpăm de acest val de căldură şi e vorba de o circulaţie destul de intensă venind dinspre nordul Africii şi această circulaţie persistentă şi puternică are şanse să mai ţină câteva zile şi apoi, dar trebuie să urmărim actualizările colegilor noştri de la Prognoză", spune climatologul.

Roxana Bojariu precizează că după caniculă vor veni furtunile, care din cauza schimbărilor climatice, se manifestă de regulă mult mai violent: "Trecerile de la perioadele foarte călduroase apoi la perioade în care temperaturile scad datorită şi creşterii per total, deci la scară mai mare, nu doar locală, a instabilităţii înseamnă într-adevăr manifestări pe scară largă a fenomenelor de vară, cu furtuni, cu precipitaţii foarte intense, cantităţi mari care cad în timp foarte scurt, intensificări de vânt, toate aceste fenomene normale, dar intensificate mult faţă de ceea ce ştiam noi din datele de acum câteva decenii şi aici se poate face o legătură cu schimbarea climei".