Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Climatolog la RFI: Ne îndreptăm către un nou record. Comunitatea ştiinţifică este uimită

climatolog_rfi_indreptam_nou_record_comunitatea_stiintifica_uimita.jpg

Un tigru se răcoreşte la Grădina Zoologică din Karachi, Pakistan (Foto: Shahzaib Akber/European Pressphoto Agency via LA Times/arhivă)
Un tigru se răcoreşte la Grădina Zoologică din Karachi, Pakistan (Foto: Shahzaib Akber/European Pressphoto Agency via LA Times/arhivă)

Luna mai a fost a 13-a lună consecutivă, care a depăşit recordul absolut de temperatură al perioadei respective, declară la RFI climatologul Roxana Bojariu. Ea precizează că până şi oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de această evoluţie a schimbărilor climatice.

Roxana Bojariu afirmă că "ne îndreptăm către un nou record. Luna mai a fost a 13-a lună consecutivă, care a depăşit recordul absolut al perioadei respective şi începând din februarie, depăşirile nu au fost deloc mici, din contră, au fost depăşiri foarte mari, peste un grad. Pentru luna mai e în apropiere de un grad Celsius faţă de media intervalului 1951-1980. Aceste recorduri consecutive sunt recorduri care şi prin amplitudine au uimit comunitatea de oameni de ştiinţă, oameni obişnuiţi cu cifrele".

"Pe de altă parte, avem recorduri legate de extinderea gheţii în Arctica şi luna mai a însemnat o extindere foarte redusă, un record pentru luna mai şi aceste recorduri de suprafaţă din ce în ce mai mică acoperită cu gheaţă din Arctica durează din iarnă, ceea ce e un semnal îngrijorător. În Groenlanda s-a declanşat topirea sezonieră cu o lună şi ceva înainte şi acum procesul este foarte intens. Pe de altă parte, avem valuri de căldură în India, s-a depăşit temperatura de 51 de grade Celsius acolo, ceea ce înseamnă foarte mult", explică cercetătoarea.