Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bucureşteni, speriaţi de un miros suspect. Ecologist: Groapa de gunoi IRIDEX-Chiajna este o resursă fantastică de bio-gaz

O centrală de cogenerare este soluţia pentru bomba ecologică de la marginea Capitalei. Iată ce propune primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, după ce Ministerul Mediului a depistat în nord-vestul Bucureştiului valori de hidrogen sulfurat ce depăşesc limitele normale. Sursa ar reprezenta-o groapa de gunoi IRIDEX-Chiajna.

Totul a pornit de la sesizările mai multor bucureşteni, care au simţit un miros respingător în ultimele zile. Ministerul Mediului a mers pe fir şi a constatat că valorile de hidrogen sulfurat depăşeau limitele normale, sursa fiind cel mai probabil groapa de gunoi IRIDEX-Chiajna. Autorităţile au anunţat un control în perioada următoare.

În ciuda mirosului neplăcut, depăşirile valorilor normale de hidrogen sulfurat nu sunt periculoase decât în anumite condiţii, explică la RFI preşedintele organizaţiei Eco-Civica, Niculae Rădulescu Dobrogea: "După părerea mea, nu sunt atât de periculoase, decât dacă stai în permanenţă în apropierea lor. Hidrogenul sulfurat este un gaz foarte toxic când este într-o proporţie de 30%-40%. Este la fel de deranjant precum fumul de ţigară. Şi fumul de ţigară deranjează, dar nu este atât de cancerigen, decât dacă este în permanenţă îngurgitat de către persoana respectivă".

Care sunt soluţiile pentru groapa de gunoi IRIDEX-Chiajna? Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, propune o centrală de cogenerare. De partea sa, ecologistul Niculae Rădulescu Dobrogea crede că deşeurile pot fi privite ca o resursă energetică valoroasă: "Această groapă este o resursă fantastică de bio-gaz, care transformată în ceea ce trebuie, în energie, ar duce la nişte economii foarte-foarte importante. Toate gropile de gunoi ar putea să-şi modifice puţin tehnologia şi să valorifice acest... de fapt, îi spune gaz metan, că hidrogenul sulfurat e şi el un gaz combustibil şi cu efecte similare cu cele ale gazului metan e adevărat, însă marea majoritate a gazului risipit din aceste gropi este de fapt acest bio-gaz, care e în esenţă gazul metan".

În ultimul an şi jumătate, în urma controalelor efectuate de autorităţi la groapa de gunoi IRIDEX-Chiajna, s-au dispus amenzi de peste 400 de mii de lei.