Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vrei să-ţi faci casa "verde"? Ministerul Mediului îţi dă bani. Ce spun ecologiştii?

Persoanele care vor să-şi facă locuinţa mai prietenoasă cu natura vor primi bani de la stat. Ministerul Mediului a lansat în consultare publică proiectele "Casa Verde" şi "Casa Verde Plus". Dezbaterea va dura zece zile, cele două programe urmând a fi lansate oficial în luna august.

O persoană fizică poate primi o finanţare de şase mii de lei pentru achiziţia unor panouri solare care să asigure apa caldă menajeră. Asta înseamnă 100% din costuri, precizează ministrul Mediului.

În cazul cumpărării unei pompe de căldură, finanţarea ajunge la opt mii de lei, adică 80% din costurile totale, spune Cristiana Paşca-Palmer.

"În acest an lansăm în premieră şi programul 'Casa Verde Plus'. Bugetul total pentru acest an este de 45 de milioane de lei, din care 12 milioane de lei pentru persoanele fizice şi 33 de milioane de lei pentru cele juridice", declară ministrul.

Persoanele juridice pot primi pentru clădirile de interes public finanţări de până la 500 de mii de lei. Programul "Casa Verde Plus" cuprinde pe lângă sistemele de încălzire şi optimizarea energetică, prin folosirea unor materiale cu amprentă redusă de carbon, respectiv izolarea termică a pereţilor cu materiale ecologice, precum lână, cânepă sau plută.

Autorităţile încurajează instituţiile publice să obţină finanţări, inclusiv pentru şcoli, grădiniţe şi spitale.

 

Beneficiile unei case verzi

 

Pe termen mediu şi lung, o casă prietenoasă cu mediul îi aduce proprietarului anumite beneficii, între care şi costuri reduse sau chiar zero pentru utilităţi, explică la RFI Marius Ienculescu-Popovici, preşedintele asociaţiei Greenitiative, care are sediul într-o casă verde: "Evident, dacă în formula de casă verde pe care ţi-o faci incluzi şi sisteme de producere a energiei proprii, cel puţin pe termen mediu şi lung poţi ajunge să n-ai costuri cu utilităţile sau măcar cu energia, dar bine, asta presupune o investiţie. În funcţie de soluţie şi de cât consumi, s-ar putea să ai un bilanţ într-o anumită perioadă, măcar să ajungi să-ţi acoperi costurile iniţiale sau s-ar putea să nu. Eu insist pe faptul că o casă verde înseamnă în primul rând beneficii legate de confort şi de calitatea vieţii. Or cine vrea să trăiască confortabil şi să aibă o calitate a vieţii mai bună trebuie să investească".

Preşedintele asociaţiei Greenitiative salută cele două programe ale Ministerului Mediului, "Casa Verde" şi "Casa Verde Plus". Marius Ienculescu-Popovici crede însă că pe viitor, România ar trebui să se inspire din experienţa altor state, care au acordat facilităţi fiscale beneficiarilor unor programe de acest tip: "Cred că-i prea multă birocraţie pentru promovarea acestei tehnologii. Poate ne uităm data viitoare la alte ţări, unde e mai simplu, de exemplu, pe astfel de echipamente să dai scutire la TVA, deci nu mai implici dosare, depuneri, aprobări, procesări, funcţionari, acte, ci pur şi simplu, eşti persoană fizică, te duci să cumperi fotovoltaice, nu plăteşti TVA-ul şi deja asta înseamnă aproape 20%, un procent semnificativ de reducere, până se ajunge la cuantumul la care se poate finanţa această deducere".

Persoanele care vor să primească bani de la stat pentru a-şi face casa mai "verde" trebuie să se înscrie la Agenţia pentru Protecţia Mediului din judeţul unde locuiesc şi să întocmească un dosar. Finanţarea va fi acordată pe principiul primul venit, primul servit.

 
Ascultă aici ce spun ministrul Mediului şi preşedintele asociaţiei Greenitiative