Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ornitologii exultă: primele poze cu "vulturul bărbos" în România. Cum arată Adonis?

Biologii de la Societatea Ornitologică Română au realizat primele poze ale zăganului aflat în România, specie de vultur care nu a mai fost confirmată în ţara noastră de mai bine de 80 de ani, potrivit unui comunicat al SOR.

Zăganul (vulturul bărbos) a fost fotografiat de biologul Sebastian Bugariu şi ecologul Cristi Domşa.

Pasărea ajunsă în România provine dintr-un program de înmulţire din captivitate din Cehia şi a fost eliberată în 2014 în Masivul Central Francez, într-un proiect european de reintroducere a zăganilor.

Adonis a plecat apoi prin toată Europa (Belgia, Germania, Elveţia, Franţa, Austria, Slovacia, Polonia, Belarus, Ucraina şi acum România).

 

Zăganul (Foto: Sebastian Bugariu, biolog SOR)

Zăganul (Foto: Sebastian Bugariu, biolog SOR)

 

Până acum, zăganul Adonis, primul observat în România dupa 83 de ani, a survolat Transilvania. În zilele în care "se plimbă", Adonis poate parcurge 190-200 de kilometri sau chiar mai bine, potrivit SOR.

Zăganul (cuvântul este moştenit din limba dacilor) mai este cunoscut şi sub denumirea de vultur bărbos. Este un vultur dispărut din fauna noastră în prima parte a secolului 20, caracteristic zonelor muntoase şi este prezent în mod obişnuit la altitudini cuprinse între 500-4000 de metri, dar a fost întâlnit şi la 7.500 de metri altitudine în Himalaya.