Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ministrul Mediului la RFI: Fac apel la primarul Capitalei să pună calitatea aerului pe lista de priorităţi

ministrul_mediului_rfi_fac_apel_primarul_capitalei_puna_planul_masuri_calitatea_aerului_lista_prioritati.jpg

Ministrul Mediului, Cristiana Paşca-Palmer, în studioul RFI (Foto: Amedeo Achim)
Ministrul Mediului, Cristiana Paşca-Palmer, în studioul RFI (Foto: Amedeo Achim)

Planul de măsuri privind calitatea aerului în Bucureşti trebuie aprobat de Consiliul General, declară într-un interviu la RFI ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cristiana Paşca-Palmer. Ea consideră că problema pistelor pentru biciclete ar trebui să fie şi ea pe agenda prioritară a primarului general, Gabriela Firea.

Ministrul Mediului face apel către autorităţile din Capitală să urgenteze aprobarea planului de măsuri privind calitatea aerului: "La Bucureşti, studiul s-a făcut deja, planul de măsuri din câte înţeleg este şi el elaborat, însă trebuie aprobat în Consiliul General şi asta nu se întâmplă. Eu am discutat, chiar acum câteva luni am avut o întâlnire cu domnul primar general interimar, pentru că chiar dacă Ministerul Mediului nu are atribuţii în sensul de a avea pârghii de implementare pentru îmbunătăţirea calităţii aerului, dar noi monitorizăm situaţia şi practic răspundem de raportarea la Comisia Europeană. Am primit toate asigurările că se va adopta planul. Din câte ştiu, nu s-a adoptat nici până în ziua de astăzi şi este o urgenţă. Chiar aş face apel la doamna nou primar general Firea să o pună pe lista de priorităţi, pentru că este o problemă şi pentru populaţie, dar v-am spus, este şi o problemă din punct de vedere al infringementului. Măsurile sunt elaborate în acest plan de măsuri, dar cea mai mare problemă cu poluarea în Bucureşti şi de altfel în marile oraşe vine de la transportul auto".

Banii puşi acum doi ani la dispoziţia Primăriei Capitalei de către Ministerul Mediului pentru realizarea pistelor de biciclete nu au fost atraşi, iar pistele nu s-au realizat. Cristiana Paşca-Palmer dă de înţeles că dacă municipalitatea nu atrage banii, suma de zece milioane de euro ar putea avea altă destinaţie: "Da, exact, este un alt subiect care aş crede eu că ar trebui să fie pe agenda prioritară a primarului general, faptul că Ministerul Mediului a alocat încă din 2014 zece milioane de euro pentru construcţia a o sută de kilometri de reţea de piste de biciclete, din cei 250 identificaţi la nivelul Primăriei ca fiind nevoie pentru Bucureşti. Or aceşti bani nu au fost accesaţi nici în 2014, nici în 2015, iată, nici în 2016 şi eu sincer chiar îmi puneam problema anul acesta că poate ar fi bine să-i alocăm pentru altceva, pentru că e păcat să rămână, să stea nişte bani blocaţi într-un cont, aşteptând Primăria să facă aceste piste de biciclete şi mai ales că există şi foarte multă cerere din partea populaţiei".