Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


(FOTO) Apariţie extrem de rară: păsări flamingo în Delta Dunării

Un eveniment inedit a avut loc recent în zona Deltei Dunării: patru păsări flamingo au fost fotografiate pe 20 august, în cadrul unei expediţii organizate de Societatea Ornitologică Română (SOR).

Păsările flamingo sunt o apariţie extrem de rară pentru România şi au fost observate în cursul uneia dintre ieşirile pe teren din cadrul Expediţiei Naţionale a Societăţii Ornitologice Române, potrivit unui comunicat SOR.

Specia are răspândire în Europa, Africa şi Asia. În Europa are o distribuţie largă, predominant în bazinul Mediteranei.

În România, specia este una cu apariţie foarte rară, în special pe coastele Mării Negre sau în Delta Dunării, respectiv sistemul lagunar, dar fără a prezenta o populaţie cuibăritoare.

Credit foto: Florin Stavarache

Credit foto: Florin Stavarache

Păsările flamingo preferă habitatele cu întindere mare de apă de adâncime redusă, respectiv 30-50 cm, unde caută hrana în mâl, cu ajutorul ciocului. Aceste păsări se hrănesc în special cu nevertebrate de toate genurile, pe care le filtrează cu ciocul din mâlul de pe fundul lacurilor.

Lungimea corpului este de 120-145 cm, iar anvergura aripilor este de 140-165 cm, cu o masă corporală între două şi patru kilograme.

SOR organizează încă de la înfiinţare, din 1990, tabere ornitologice şi expediţii în Delta Dunării. Anul acesta, acţiunea a avut loc în perioada 12-24 august, în două locaţii, la Maliuc şi la Vadu, mai precizează comunicatul ONG-ului.