Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


De ce a decis UE să ratifice în bloc Acordul de la Paris?

ministrul_mediului_rfi_ue_ratifica_bloc_acordul_paris.jpg

Ministrul Mediului, Cristiana Paşca-Palmer, în studioul RFI (arhivă)
Ministrul Mediului, Cristiana Paşca-Palmer, în studioul RFI (arhivă)

Bruxellesul vrea să impulsioneze statele membre ale Uniunii Europene să ratifice mai repede acordul de la Paris asupra schimbărilor climatice. Miniştrii Mediului din blocul comunitar s-au reunit de urgenţă vineri la Bruxelles, în condiţiile în care acordul de la Paris asupra climei, convenit în decembrie anul trecut, este la un pas de a intra în vigoare şi doar şase state membre ale Uniunii Europene l-au ratificat până acum.

Ministrul român al Mediului, Cristiana Paşca-Palmer, spune la RFI că "această reuniune a miniştrilor de Mediu din UE a fost convocată un pic şi într-un regim de urgenţă şi într-un regim excepţional, pentru a decide felul în care UE va ratifica acordul de la Paris, pentru că în istoria tratatelor multilaterale de mediu, nu s-a mai întâmplat niciodată până acum ca un tratat să fie ratificat şi să intre în vigoare foarte repede, după ce a fost agreat. În cazul acordului de la Paris suntem la aproape zece luni de când a fost agreat şi acum, cele două condiţii esenţiale pentru a intra în vigoare sunt aproape îndeplinite (...). 55 dintre statele membre trebuie să ratifice şi procesul de ratificare înseamnă în cele mai multe cazuri trecerea prin Parlamentul naţional, iar aceste 55 de state trebuie să aibă colectiv 55% din totalul emisiilor de carbon la nivel global. Or în clipa de faţă, 61 de state deja au ratificat, iar la nivel de cuantum de emisii suntem la nivel de 47,7%, deci foarte aproape de a îndeplini condiţia. Bineînţeles, Uniunea Europeană, care a jucat un rol extraordinar, un rol de lider practic, la nivel mondial, în a împinge pentru un acord foarte ambiţios nu poate să rateze, să nu fie la masă când acordul intră în vigoare. În clipa de faţă, din 28 de state membre, şase au finalizat procesul de ratificare, dar UE a decis să se poată ratifica ca şi bloc, chiar dacă în celelalte state încă procesul este în diverse stadii".

Strategia Naţională a României privind Schimbările Climatice şi Planul de Acţiune pentru Schimbări Climatice până în 2020 vor fi adoptate în viitoarea şedinţă de Guvern, anunţă ministrul Mediului.

Cristiana Paşca-Palmer, despre Acordul de la Paris