Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


O decizie istorică ce "pune pe bară industria trofeelor"

Ecologiştii salută anularea ordinului care permitea vânarea animalelor sălbatice mari. "Este o decizie istorică ce pune pe bară industria trofeelor", declară la RFI preşedintele organizaţiei Agent Green, Gabriel Păun.

Ministerul Mediului anunţă înfiinţarea Serviciului de Urgenţă privind Animalele Sălbatice, la care pot apela persoanele care suferă pagube sau sunt în pericol din cauza urşilor, lupilor sau pisicilor sălbatice.

Crearea acestui organism trebuie să vină însă la pachet cu o campanie de informare a comunităţilor din zonele de pădure, care trebuie sprijinite să-şi instaleze garduri electrice, crede Gabriel Păun.

"Odată cu această decizie apar mai multe riscuri. Unul este abuzul oamenilor de rea-credinţă sau care pur şi simplu pot suferi atacuri de panică, necunoscând suficient despre comportamentul normal al animalelor sălbatice şi când există perioade de risc, practic, când animalele nu au încă destulă hrană după ce s-au trezit din somnul de iarnă sau când pur şi simplu habitatul lor este prea deranjat sau au fost prea obişnuite cu oameni care le hrănesc", spune activistul de mediu.

Preşedintele Agent Green precizează că "este foarte important ca acest serviciu să vină la pachet cu o campanie de informare şi să găsească şi surse de finanţare pentru ca oamenii care trăiesc lângă pădure, unde sunt animale sălbatice, să primească finanţare de a-şi instala garduri electrice".

Ministrul Mediului, Cristiana Paşca-Palmer, a anunţat marţi că a fost suspendată procedura emiterii ordinului de ministru, care ar fi permis împuşcarea a 1.691 de animale sălbatice. Ordinul a provocat reacţii negative din partea organizaţiilor de mediu.

 
Gabriel Păun, despre anularea ordinului privind vânarea animalelor sălbatice