Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


2016, anul recordurilor meteo. Cât de grea va fi iarna care urmează?

Temperaturi  de aproape -10 grade s-au înregistrat în România pentru a doua noapte consecutiv, ceea ce înseamnă vreme rece pentru această perioadă. Suntem totuși departe de recordurile de temperatură menționate în arhiva Administrației Naționale de Meteorologie.

Astfel, la Roman, în 1922, au fost – 17 grade, iar în 1988, la Întorsura Buzăului, au fost minus 21,3 grade - minima absolută a lunii octombrie, de când se efectuează măsurători în România.

"Și în week-end vom avea vreme mai rece decât în mod obișnuit", spune la RFI climatologul Roxana Bojariu. ANM a prelungit informarea meteo de vreme rea până sâmbătă la ora 15.00, perioadă în care se vor înregistra ploi pe arii extinse şi ninsori în zona montană. La Bâlea Lac stratul de zăpadă măsoară peste 20 cm deja. "Este însă doar un episod de vreme rea", întărește expertul, "tendința este de încălzire a vremii".

Pe de altă parte, 2016 este un an deosebit, reamintește şefa Secţiei Climatologie din ANM: "A ținut-o numai cu recorduri din punct de vedere al temperaturii medii globale, și practic ne-am situat în foarte multe luni cu peste un grad creșterea temperaturii față fie de media secolului XX, fie de nivelul preindustrial. Acest lucru ne-a adus precipitații mai intense (inundații pe tot globul) și fenomene extreme (urgane de intensitate crescută)".

Ce urmează?

Specialişti europeni consideră că iarna 2016 – 2017 va fi cea mai friguroasă din ultimii 100 de ani din cauza maselor de aer arctic care vor ajunge deasupra continentului european, după cum puteți citi AICI.

Climatologul Roxana Bojariu spune însă că e prea devreme pentru astfel de predicții. “Mai multe se pot spune la sfârșitul lunii octombrie sau chiar noiembrie. În orice caz, ne putem aștepta la fenomene extreme. Asta este sigur!”  mai spune Roxana Bojariu, şefa Secţiei Climatologie din ANM (AUDIO).

 

 
Ascultă AICI explicațiile climatologului Roxana Bojariu