Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum a apărut ursul în Sibiu? Epurescu: S-ar putea să avem surprize. Păun: Reacţia autorităţilor locale, catastrofală

cum_ursul_sibiu_george_epurescu_surprize_gabriel_paun_reactia_autoritatilor_locale_catastrofala.jpg

Un poliţist pozează ursul împuşcat la Sibiu (Foto: AFP/Silvana Armat)
Un poliţist pozează ursul împuşcat la Sibiu (Foto: AFP/Silvana Armat)

Cazul ursului împuşcat de autorităţi în centrul municipiului Sibiu trebuie investigat ca o crimă. Declaraţia a fost făcută la RFI de preşedintele asociaţiei România fără ei, George Epurescu. De partea sa, preşedintele Agent Green, Gabriel Păun, crede că trupul animalului a fost incinerat prea repede.

Ministrul de Interne a declarat luni că echipele de intervenţie s-au grăbit când au împuşcat ursul, care nu mai reprezenta un pericol în momentul în care a fost ucis.

Gabriel Păun şi George Epurescu au fost invitaţi la emisiunea Planeta Verde. Preşedintele asociaţiei România fără ei consideră că în acest caz sunt multe semne de întrebare: "Cum a apărut ursul în Sibiu? Se pare că nici până astăzi, lumea nu ştie cum a apărut acel urs în Sibiu. S-au dat publicităţii câteva imagini cu el pe acoperişuri, pe o stradă, la o bancă, mai mult sau mai puţin fioros şi în curtea respectivei societăţi, dar un traseu al ursului se pare că nu este încă gata şi cred că el este determinant în această investigaţie, s-ar putea să avem surprize".

George Epurescu e de părere că acest caz trebuie tratat ca unul de crimă: "Situaţia e stranie. Dacă nu avem mecanisme, acţionăm ca la orice crimă, în principiu".

Preşedintele Agent Green, Gabriel Păun, crede că trupul ursului a fost incinerat prea repede: "Apreciem foarte mult luarea de poziţie a preşedintelui Iohannis şi a domnului prim-ministru Cioloş, însă când vine vorba de acţiunea şi reacţia autorităţilor locale putem să spunem că a fost catastrofală, adică 50 de organe de stat total incompetente, care au fugărit un urs, care era cu totul şi cu totul speriat (...). Animalul trebuia tranchilizat, nu am văzut nici o acţiune de tranchilizare, de fapt nici nu ştiu dacă s-a făcut vreodată, din imagini nu reiese că s-a încercat (...). Nu există în mod normal fonduri de vânătoare în apropierea Sibiului, nu există un habitat sănătos pentru urs, de aceea există suspiciunea rezonabilă şi din partea noastră, a Agent Green şi a altor organizaţii, dar şi a Ministerului Mediului că ursul a fost adus. Dovadă stă şi faptul foarte posibil că ursul a fost prea curând incinerat. A fost o mână de oameni de la autorităţile locale şi nimeni din afară nu a avut acces la cadavru, pentru a-l investiga de alte urme, nu doar ce a mâncat, atât a apărut public, că a mâncat mere şi porumb, dar faptul că poate prezenta urme de manipulare din partea oamenilor a lipsit din acel raport de investigaţii".