Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Gabriel Păun (Animals International): Mii de animale exportate în Orient mor în timpul transportului, sunt scene de groază

Export animale vii Romania sanctiuni europene.jpg

România, arătată cu degetul pentru condiţiile în care sunt transportate animalele vii în Africa şi Orientul Mijlociu (Sursa foto: site Animals International)
România, arătată cu degetul pentru condiţiile în care sunt transportate animalele vii în Africa şi Orientul Mijlociu (Sursa foto: site Animals International)

Drepturile animalelor exportate în ţări din Orientul Mijlociu şi Nordul Africii sunt grav încălcate. Semnalul de alarmă vine de la organizaţia Animals International, care atrage atenţia că multe oi şi vite trimise pe mare din România şi alte ţări europene în Orient nu supravieţuiesc transportului. În plus, odată ajunse la destinaţie, animalele sunt sacrificate prin metode extrem de violente, fără respectarea normelor internaţionale în domeniu.

Directorul pentru Europa al organizaţiei Animals International, Gabriel Păun, a explicat la emisiunea Planeta Verde de la RFI cum a pornit investigaţia ONG-ului pe care îl reprezintă: "Organizaţia Animals International provine de la Animals Australia, acolo s-a născut această organizaţie, unde era să zicem centrul acestei probleme majore, pe care o reprezintă exportul de animale vii. Problema nu este nouă şi a început de acolo. Australia a fost cel mai mare exportator din lume de animale vii, vite şi ovine, până acum 10-15 ani, când organizaţia noastră a scos la lumină ce se întâmplă cu animalele în camioane, în drum spre porturi, ce se întâmplă mai departe cu animalele pe vapoare, în drum spre destinaţie, ce se întâmplă cu animalele odate ajunse la destinaţie, cele care au supravieţuit croazierei infernale pe mare, cum sunt ele manipulate şi sacrificate în cele din urmă. Odată scoase la lumină acele dovezi, au apărut şi schimbări, au apărut nişte restricţii, nişte norme noi, care au făcut ca animalele să fie transportate şi sacrificate în condiţii mai umane, dar s-a înlocuit o problemă cu alta: odată ce s-a redus numărul de animale exportate din Australia către Orientul Mijlociu şi nordul Africii, s-au înlocuit cu animale din altă parte, din Europa, mai ales din România. România a fost prima care s-a înscris pe liste la export, în comparaţie cu celelalte ţări din Europa, care exportă mult mai puţin, pentru că sunt conştiente ce probleme apar pentru animale, pentru fermieri şi pentru piaţa lor domestică din ţările europene. Practic, se exportă acum din România, din întreaga Europă către Orientul Mijlociu şi nordul Africii peste două milioane de animale, din care mai mult de un milion din România".

Gabriel Păun spune că "fermierii români şi-ar dori să fie ajutaţi de Guvern să le îngraşe aici, în România, să trăiască pe pajiştile noastre verzi şi să fie sacrificate în România, pentru a exporta carne congelată, ca să rămână şi un plus de valoare în România şi să se reducă suferinţa animalelor".

 

Ce spun reglementările internaţionale?

 

Directorul pentru Europa al organizaţiei Animals International precizează că "avem un regulament european din 2005 şi avem norme globale, care ţin de Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor şi o decizie a Curţii Europene de Justiţie, în urma unui incident neplăcut în care foarte multe animale au murit pe drum".

Un caz concret din 2015. "Puţini ştiu că anul trecut, unul dintre sutele de vapoare care pleacă spre Orientul Mijlociu în fiecare an a ajuns cu toate animalele moarte la destinaţie. Vara trecută, vaporul plecase de la Midia încărcat cu 13.500 de oi către Iordania, în portul Aqaba (...). Pe vapor, tot România este responsabilă, legislaţia spune că ţara exportatoare este responsabilă de animale până la destinaţie, deci chiar şi după ce au părăsit teritoriul UE, pe vapor şi până în ţara de sacrificare, România este responsabilă. Ei bine, răspunsul autorităţilor române este că nu ştiu nici până în ziua de astăzi ce s-a întâmplat. Am aflat din investigaţie şi din mai multe scrisori către exportator, către alte autorităţi, că practic, nu a existat nici un veterinar pe vapor, nu li s-a dat drumul la apă, animalele s-au împins unele în altele, în căutarea de apă şi au murit în nişte suferinţe groaznice", povesteşte Gabriel Păun.

 

"Animalele moarte sunt aruncate în mare"

 

Gabriel Păun spune că "în toate celelalte transporturi sunt animale care mor şi sunt aruncate peste bord în mare. Acum vin din Orientul Mijlociu, unde am fost pentru Festivalul Sacrificiului, care se întâmplă o dată pe an în toamnă în toate ţările arabe şi am găsit vite cu crotalii de România pe plajă. Deci cele care mor şi nu supravieţuiesc transportului sunt aruncate în mare şi ajung pe plajă (...). Ca să nu mai zic că în drum pe Marea Neagră şi pe Mediterană, excrementele, tone de excremente de la animale sunt deversate în mare. Nimeni nu ştie, nimeni nu vede".

"Am fost în Iordania, am fost în Liban, în Israel, în Palestina, mai devreme anul ăsta am fost şi în Egipt şi în Libia. Mai mult sau mai puţin, sunt aceleaşi practici peste tot, aceleaşi probleme sociale, economice şi de bunăstare a animalelor. Surpriza a fost că în momentul în care le-am arătat filme cu sacrificări liderilor religioşi, autorităţilor, oamenilor de ştiinţă din universităţi, veterinarilor, au făcut un pas înapoi. Ei înşişi au fost oripilaţi şi au spus că nu este respectată nici măcar religia, deci nu este o poveste despre religie, despre aşa-zisul halal sau kosher", afirmă el.

"Sunt animale prinse cu lanţul de piciorul din spate şi ridicate pentru a fi sacrificate prin tăierea gâtului, sunt metode de ucis în stradă, prin care li se taie efectiv tendoanele animalelor, pentru a fi mai uşor manipulate odată puse la pământ, li se scot ochii, deci sunt scene absolut de groază, animale cărora li se fură complet demnitatea, li se fură şansa de a avea o suferinţă scurtă până la urmă. Asomarea este permisă de religie şi legislaţia locală, însă ea nu se face, costă, trebuie echipamente, trebuie oameni instruiţi şi asta lipseşte", precizează directorul pentru Europa al organizaţiei Animals International, Gabriel Păun.

 
Fragment din emisiunea Planeta Verde: Gabriel Păun, despre exporturile de animale vii