Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


"Prea bun pentru a fi risipit". De ce e bine să te duci la cumpărături sătul?

Fundaţia TERRA Mileniul III lansează proiectul "Prea bun pentru a fi risipit", ce abordează problema risipei alimentare şi se adresează elevilor cu vârsta între 10 şi 18 ani.

Proiectul îşi propune creşterea conştientizării privind risipa alimentară în rândul elevilor din şase şcoli din Bucureşti, precum şi transmiterea acestui mesaj în comunitate. Invitata lui Cosmin Ruscior la Planeta Verde a fost reprezentanta fundaţiei, Liliana Nichita, manager de proiect la Fundaţia TERRA Mileniul III.

Care sunt paşii pentru diminuarea risipei alimentare de către fiecare persoană? "Trebuie să avem grijă atunci când cumpărăm alimente să cumpărăm doar ceea ce ne trebuie. E ştiut că e bine să te duci la cumpărături sătul, pentru că altfel eşti tentat să goleşti toate rafturile. De asemenea, e bine să ştim cum se depozitează alimentele. Unele se depozitează în frigider, altele la loc uscat şi răcoros, dar nu la frigider. E foarte important ca alimentele perisabile să fie cât mai la vedere, să nu uităm de ele. În al treilea rând, atunci când gătim este bine ca resturile să încercăm să le folosim la altceva (...). De asemenea, ar trebui să congelăm ceea ce nu consumăm, pentru că se întâmplă să ni se schimbe pur şi simplu programul şi avem mâncare gătită şi trebuie să plecăm (...). E foarte bine să ştim că există deşeuri de alimente care pot fi evitate şi care nu pot fi evitate. Deşeurile care nu pot fi evitate sunt de regulă cele care rezultă din procesul de pregătire a hranei, aşa cum sunt cojile de morcovi, cojile de cartofi, cojile de banane (...), acestea sunt foarte bune pentru compost şi practic nu facem decât să întoarcem în natură ce natura ne-a dat", spune Liliana Nichita.

 
Planeta Verde din 5 decembrie 2016, despre risipa alimentară