Ministrul Mediului: Eu sper că nimeni nu va lua decizii care vor agrava schimbările climatice

ministrul_mediului_rfi_nimeni_permite_decizii_agrava_schimbarile_climatice.jpg

Preşedintele ales al Statelor Unite, Donald Trump (Foto: AFP/Don Emmert)
Preşedintele ales al Statelor Unite, Donald Trump (Foto: AFP/Don Emmert)

Schimbările climatice nu vor ierta pe nimeni, declară într-un interviu la RFI ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cristiana Paşca-Palmer. Ea spune în contextul alegerii climatoscepticului Donald Trump ca preşedinte al Statelor Unite, că speră că nimeni nu va ignora datele ştiinţifice, care arată situaţia în care ne aflăm.

Cristiana Paşca-Palmer afirmă că "schimbările climatice sunt o provocare majoră, care nu va ierta pe nimeni, indiferent că sunt americani, români sau dintr-o insulă din Pacific. Unii vor suferi mai tare, cei din insule probabil mult mai mult decât ceilalţi, dar cu toţii vedem de la an la an în ce fel de afectează. Nu este doar o problemă de mediu, este o problemă care ne va afecta securitatea alimentară, pentru că ciclurile agricole sunt foarte date peste cap, ne va afecta alimentarea cu apă".

Ministrul Mediului precizează că "angajamentul la nivel internaţional există, acolo, la Marrakesh, foarte multă lume era îngrijorată de ce vor face cei din Statele Unite. Din fericire, China s-a angajat. Sigur, trebuie să ţină cont un pic şi de ritmul dezvoltării lor, dar ei şi-au reafirmat angajarea pe care au făcut-o şi la Paris, că trebuie să fim foarte oneşti, fără angajamentul SUA şi al Chinei, probabil că Parisul nu ar fi fost posibil, dar indiferent de ce se va întâmpla în SUA, restul lumii este foarte hotărâtă să meargă înainte, nu pentru că e o problemă politică, ci pentru că e o problemă de supravieţuire".

Cristiana Paşca-Palmer speră că preşedintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, nu va ignora studiile ştiinţifice care arată gravitatea schimbărilor climatice: "Eu cred că inclusiv în Statele Unite nu se va putea ignora partea de ştiinţă, care vine cu datele concrete, care ne arată situaţia în care suntem. Foarte multe date vin inclusiv de la agenţiile americane, de la agenţia de meteorologie a Statelor Unite şi sateliţii americani, deci sunt date care într-un fel pot fi considerate credibile, pentru că vin din surse foarte sigure, de la NASA, deci nu cred sau aşa sper că nimeni nu-şi va permite să ignore ştiinţa şi să ia decizii care vor agrava problema schimbărilor climatice".