Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Roşia Montană, mai aproape de lista UNESCO. Ce se va întâmpla cu mineritul în zonă?

Victorie Rosia Montana moment critic.jpg

Casă din Roşia Montană (Foto: RFI/Cosmin Ruscior-arhivă)
Casă din Roşia Montană (Foto: RFI/Cosmin Ruscior-arhivă)

Roşia Montană ar putea fi inclusă în patrimoniul mondial UNESCO. În ultima sa zi ca ministru al Culturii, Corina Şuteu a trimis dosarul "Peisajul Cultural Minier Roşia Montană" la organizaţia amintită. Demersul a fost făcut după consultarea fostului premier Dacian Cioloş şi cu sprijinul Ministerului de Externe. Decizia UNESCO ar putea fi luată în vara anului viitor.

Acţiunea autorităţilor este binevenită, cu atât mai mult cu cât Roşia Montană este un sit unic în lume, spune la RFI arhitecta Claudia Apostol, membră a asociaţiei Arhitectură. Restaurare. Arheologie (ARA): "Vorbim de un sit unic în lume (...) şi unicitatea sa în primul rând este dată de faptul că la Roşia Montană găsim urme ale acestei activităţi care a modelat întreg peisajul cultural al Roşiei Montane şi anume mineritul, mineritul tradiţional, mineritul în formele sale nedistructive, aceste urme care se întind pe o perioadă foarte lungă şi conservă momente importante din istoria mineritului, începând cu perioada antică, medievală, până în perioada contemporană şi modernă, iar acest lucru este într-adevăr unic, pentru că în lista patrimoniului mondial mai întâlnim situri miniere istorice, care datează din Antichitate, altele care datează din Evul Mediu, altele din perioada industrializării, dar nicăieri în lume nu avem la un loc toate aceste mărturii".

Eventuala includere a Roşiei Montane în patrimoniul UNESCO înseamnă că acolo nu se va mai putea face minerit? "Activităţile legate de minerit la Roşia Montană trebuie în primul rând să respecte legile ţării. Nu există o lege care spune că dacă un sit este UNESCO, acolo nu se poate face minerit, dar un sit poate fi inclus în lista UNESCO, dacă el este protejat la nivel naţional. Or fiind protejat la nivel naţional prin legile ţării, deocamdată, la Roşia Montană, în lipsa avizelor necesare, nu se poate face minerit, deci nu se poate face minerit nici acum, pentru că nu există aceste avize, avize care implică şi cele legate de patrimoniu în acest sens, dar şi în momentul în care este inclus pe lista UNESCO acest lucru rămâne în vigoare", explică reprezentanta ARA.

 
Claudia Apostol, despre trimiterea dosarului Roşia Montană la UNESCO