Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Animalele sălbatice, afectate de ninsori şi ger. Magor Csibi (WWF): Cele mai expuse sunt păsările şi erbivorele

Nu doar oamenii au de suferit din cauza ninsorii abundente şi a gerului, ci şi animalele sălbatice. Pădurarii din unele zone ale ţării au amenajat spaţii speciale, unde lasă hrană pentru urşi, mistreţi şi cerbi, animale care-şi găsesc cu greu mâncare, în condiţiile în care totul este acoperit de un strat gros de zăpadă, iar plantele au îngheţat.

Directorul WWF România, Magor Csibi, explică la RFI cum sunt afectate animalele sălbatice de ninsori şi ger: "Animalele sunt asemănătoare omului, adică au nevoie, în perioade în care frigul este accentuat, de mai multe calorii şi au nevoie de mai multă hrană, ca să poată să supravieţuiască. Evident, cele mai multe animale deja prin evoluţie au reuşit să se adapteze foarte bine la condiţiile meteo văzute în acest moment în România, însă putem spune că având în vedere că de mulţi ani avem ierni destul de relaxate, fără ninsori abundente, fără frig exagerat, pot exista foarte multe animale care pur şi simplu pentru prima dată se întâlnesc cu un asemenea fenomen".

Magor Csibi mai spune că "sunt câteva grupuri de animale care sunt mai expuse la frigul şi zăpada din perioada asta. De exemplu, majoritatea păsărilor, iar cele mai expuse sunt cele care se hrănesc de pe jos, cum este prepeliţa, care poate să aibă o dificultate foarte reală în a-şi găsi hrana în această perioadă. Aşa că noi ca oameni putem să ajutăm păsările, mai ales în zonele urbane, inclusiv în zonele rurale, plasând în locuri ferite orice hrană, evitând evident firmiturile de pâine, putem să punem tot felul de seminţe, putem să punem slănină şi multe alte lucruri. Cele mai expuse dintre animale vor fi animalele erbivore, pentru că este extrem de greu pentru aceste animale să găsească sub zăpada mare hrană (...). Orice iarnă pentru animale este şi o selecţie naturală şi ajută ca genetic, specia să fie mult mai puternică".

 
Magor Csibi, despre animalele sălbatice afectate de ninsori şi ger