Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


(VIDEO) Bicicliştii vor să aibă acces pe benzile RATB. Cum ar trebui să arate de fapt culoarul unic?

Societatea civilă cere Primăriei Capitalei ca pe toate benzile rezervate RATB să fie permis şi accesul bicicliştilor. O măsură de acest gen ar fi necesară cel puţin până când vor exista piste separate pentru amatorii mersului pe două roţi. O petiţie în acest sens a fost lansată pe Internet de Organizaţia pentru Promovarea Transportului Alternativ în România (OPTAR).

Cofondatorul OPTAR, Marian Ivan, explică la RFI de ce s-ar impune o măsură de acest fel: “Atunci când se realizează infrastructura ar trebui să fie luată în considerare prima dată siguranţa tuturor participanţilor la trafic. Până acum, puţinele benzi care s-au realizat în Bucureşti pentru transportul public nu au prevăzut posibilitatea ca bicicliştii să circule pe ele. Practic, ei sunt forţaţi să circule pe banda a doua de circulaţie, între maşinile transportului public şi traficul general, se creează astfel o situaţie de risc pentru ei”.

Cum ar trebui realizate benzile pentru RATB? “Trebuie să-ţi pui problema ce se întâmplă cu tot traficul, nu doar cu autobuzele. În momentul în care pe strada respectivă ai foarte multe magazine, ai foarte multe locuri unde omul are motiv să oprească foarte des, este absolut obligatoriu ca transportul public să fie pe centrul străzii, astfel încât să nu fie împiedicat de fiecare maşină care opreşte, chiar dacă opreşte pentru două minute, alea două minute pot ţine transportul public, practic o sută de călători câţi sunt într-un autobuz, pot să-i ţină pe loc două minute, ceea ce înseamnă o mare pierdere. Se pune problema ce se întâmplă în intersecţii. Chiar dacă mergi pe prima bandă cu transportul public până la intersecţie, la intersecţie, cu 50 de metri, cam asta este media pe care am observat-o în alte oraşe europene, cu 50 de metri el trece pe banda a doua, astfel încât să nu fie încurcat de autovehiculele care vor să vireze dreapta. Bineînţeles, această trecere de pe prima bandă pe banda a doua prin marcaje se face cu prioritate, respectiv autoturismele care vor să traverseze această bandă obligatoriu trebuie să reducă viteza şi să acorde prioritate transportului public, maşinilor de intervenţie şi tuturor vehiculelor care au dreptul să circule pe acea bandă”, spune reprezentantul OPTAR.

 
Marian Ivan, despre accesul bicicliştilor pe culoarul unic RATB