Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Primăvară timpurie. ANM: E mai cald cu 10-12 grade decât ar fi normal

primavara_timpurie_anm_cald_grade_normal.jpg

Sursa foto: www.pixabay.com
Sursa foto: www.pixabay.com

Primăvara a venit în acest an în emisfera nordică mai devreme decât ar fi fost normal. În sud-estul Statelor Unite de exemplu copacii au început să înfrunzească anul acesta cu 22 de zile mai devreme, în timp ce unele plante din Groenlanda au apărut cu 26 de zile mai devreme decât acum un deceniu, potrivit unui studiu realizat de Universitatea California, Davis.

În România, temperaturile sunt cu peste 10 grade mai mari decât ar trebui să fie în această perioadă a anului, explică la RFI directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Elena Mateescu: “În mod normal, la această dată, ar fi trebuit să vorbim cel puţin pentru prima decadă de temperaturi maxime cuprinse între 3 până la cel mult 9-10 grade. Treptat, pe măsură ce înaintăm spre mijlocul lunii sau chiar spre sfârşitul lunii martie maximele crescând până la 16-17 grade (...). Iată că înregistrăm la această dată valori termice mai mari cu 10-12 grade faţă de ceea ce ar fi normal pentru această dată din calendar”.

Şefa ANM precizează că “luna martie este o lună foarte capricioasă, pentru că în luna martie a anului 1952, mercurul în termometre a urcat la Odobeşti până la 32,8 grade, iar în 2005, mercurul în termometre a coborât până la minus 33 de grade la Obârşia Lotrului”.

Elena Mateescu (ANM), despre primăvara timpurie
1708