Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


O specie nouă de plantă, descoperită în Dobrogea. Cum arată Ferula mikraskythiana?

o_specie_noua_planta_descoperita_dobrogea_ferula_mikraskythiana.jpg

Ferula mikraskythiana (Credit foto: Szabó Anna)
Ferula mikraskythiana (Credit foto: Szabó Anna)

Biologii au descoperit în Dobrogea o nouă specie de plantă, într-un proiect al Societății Ornitologice Române. SOR precizează că nu este doar o specie nouă pentru România, ci una nouă pentru știință.

Planta a fost descoperită în mai 2014 şi de atunci ea a fost analizată, inclusiv la nivel genetic, pentru a se demonstra că este unică în lume.

Cel care a descoperit planta este biologul Mátis Attila, același botanist care a mai reușit să descopere o specie nouă pentru flora României, Orobache pubescens, dar și să redescopere după 100 de ani specia simbol a Munților Rodnei, Saussurea porcii, potrivit SOR.

 

Cum a fost descoperită planta?

 

Mátis Attila și colega sa Havadtői Krisztina se aflau în mai 2014 în Rezervația Pădurea Dumbrăveni, unde evaluau starea de conservare a habitatelor, într-un proiect al Societății Ornitologice Române. Când au găsit planta, biologii au reușit doar să o încadreze în familia Apiaceae, din care mai fac parte morcovul, pătrunjelul, mărarul.

Prima ipoteză a biologilor a fost că au de-a face cu o altă specie nouă pentru flora din România.

Biologii au colectat frunze și au încercat să identifice genul. Au căutat specii similare în flora țărilor vecine, dar în zadar. Biologul Bartha László de la Universitatea Babeș Bolyai (Institute for Interdisciplinary Research in Bio-Nano-Sciences) Cluj a efectuat o investigație genetică, folosind materialul colectat și astfel a fost identificat genul de care aparține noua specie. Este vorba de genul Ferula (denumirea populară: aerel).

Mátis Attila (dreapta) si Bartha László (Credit foto: Szabó Anna)

Expertul în fitogeografie, Alexandru S. Bădărău  de la UBB Cluj, a sugerat legătura cu o specie aparte de umbelifer, numită Eriosynaphe longifolia, din flora Rusiei și a Ucrainei. Specia are un areal îndepărtat de Dobrogea, dar similar în morfologie. Crește în stepele aride din regiunea vestică a Kazahstanului, prin sud-estul Rusiei și până în nordul peninsulei Crimeea. Despre această specie există foarte puține informații, așa că a fost contactat Sramkó Gábor din Ungaria. Acesta se afla în Rusia la momentul potrivit, a luat legătura cu colegii ruși și a colectat mostre din specia respectivă în zona râului Volga, în 2015. Noile analizele genetice au dovedit că ambele specii aparțin genului Ferula.

Investigațiile au continuat și pe teren. În perioada 2015-2016 Mátis Attila a efectuat mai multe vizite în Rezervația Pădurea Dumbrăveni, împreună cu colega Szabó Anna (UBB Cluj), pentru a aduna date morfologice necesare pentru distincția speciei noastre de cea rusească. Analizele comparative pentru morfologia fructelor au fost realizate de Thomas Kuhn, de la UBB Cluj.

 

De ce „Ferula mikraskythiana”?

 

Specia nouă a fost botezată Ferula mikraskythiana, unde „mikraskythiana” se referă la denumirea în greaca veche a regiunii cunoscute azi sub numele de Dobrogea: Mikrá Skythia. Pentru denumirea populară, propunerea biologilor este aerel dobrogean.

Biologii au mai căutat specia și în alte situri din Dobrogea, dar nu au mai găsit alte populații. Astfel, în momentul de față, specia este clasificată conform regulamentului IUCN ca specie periclitată (endangered).