Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Comunitatea internaţională critică decizia lui Trump de a retrage SUA din Acordul de la Paris

Preşedintele francez Emmanuel Macron a dat asigurări că respecă decizia lui Trump, dar crede că este “o greşeală atât pentru SUA, cât şi pentru planetă".

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a descris măsura drept o “dezamăgire gravă”, în timp ce Uniunea Europeană a spus că este “o zi tristă pentru lume”.

"Canada este profund dezamăgită” de decizia preşedintelui Trump, a afirmat premierul Justin Trudeau.

Mesajul premierului britanic Theresa May a fost similar. Ea şi-a exprimat dezamăgirea şi i-a transmis lui Trump, într-o discuţie telefonică, că acordul apără “prosperitatea şi securitatea generaţiilor viitoare”.

În plus, cancelarul german Angela Merkel, preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul italian Paolo Gentiloni au dat publicităţii un comunicat comun, în care au subliniat că Acordul de la Paris nu poate fi renegociat, relatează Reuters. Ei le-au cerut aliaţilor să îşi accelereze eforturile pentru combaterea schimbării climatice. De asemenea, au promis să facă mai multe pentru a ajuta ţările în curs de dezvoltare să se dezvolte. De asemenea, China şi Uniunea Europeană vor da dovadă de unitate în lupta împotriva încălzirii climatice la un summit ce va avea loc vineri la Bruxelles.

Într-un comunicat comun, ele îşi vor lua angajamentul să reducă folosirea de combustibili fosili, să dezvolte mai multă tehnologie “verde" şi să ajute la strângerea a 100 de miliarde de dolari pe an, până în 2020, pentru a ajuta ţările mai sărace să îşi reducă emisiile.

Kremlin: Acordul de la Paris nu poate fi pus în aplicare fără SUA

Acordul pentru Climă de la Paris nu poate fi pus în aplicare fără participarea Statelor Unite. Este mesajul care vine de la Kremlin prin persoana unui consilier citat de RIA Novosti.

Rusia a semnat acordul, dar nu l-a ratificat.

Anterior, vicepremierul Arkadi Dvorkovici a dat asigurări că Moscova nu îşi schimbă decizia de a participa la acord, în pofida retragerii SUA.

Donald Trump a anunţat ieri că SUA se retrag din Acordul de la Paris, atrăgând critici din partea comunităţii internaţionale şi a unor companii importante.

Acordul de la Paris, semnat de SUA şi alte 187 de ţări, este menit să ţină creşterea temperaturii globale “mult sub” 2 grade Celsius faţă de nivelul preindustrial. Numai Siria şi Nicaragua nu au semnat acordul.