Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


59 de decese în urma unui incendiu de proporții care a lovit Portugalia

Bilanțul persoanelor decedate în incendiul de pădure care a sporit brusc în intensitate, sâmbătă, în regiunea Leiria, din centrul Portugaliei, a crescut la 59, informează agențiile de știri. Alte 59 de persoane au fost rănite, conform AFP.

“Din păcate, este, fără îndoială, cea mai mare tragedie pe care am cunoscut-o în ultimii ani, pe frontul incendiilor de pădure”, a spus emoționat, premierul portughez Antonio Costa, care a mers la sediul Protecţiei Civile din apropiere de Lisabona. “Numărul victimelor ar putea creşte în continuare”, a mai spus el. Potrivit secretarului de stat pentru Afaceri Interne, Jorge Gomes, 22 de persoane au fost găsite carbonizate în maşini blocate de flăcări, în timp ce circulau pe drumul care leagă Figueiro dos Vinhos de Castanheira de Pera. Alte trei au decedat în urma inhalării de fum. Oficialul a vorbit şi de 16 răniţi, dintre care 11 civili şi cinci pompieri. Doi dintre ei se află în stare gravă.

Focul a izbucnit sâmbătă, în jurul orei locale 15, 17 ora României, în comuna Pedrogao Grande, din districtul Leiria. Potrivit premierului, este posibil ca furtunile uscate să fi fost la origine. Aproape 600 de pompieri şi 190 de vehicule au fost mobilizate în noaptea de sâmbătă spre duminică, pentru a lupta împotriva incendiului. Potrivit lui Gomes, flăcările s-au propagat „cu multă violenţă” şi în mod inexplicabil”, evoluând pe patru fronturi. Mai multe sate au fost afectate, iar un plan de evacuare a fost pus în aplicare pentru unul dintre ele. Amploarea pagubelor nu este cunoscută deocamdată. Premierul Antonio Costa a anunţat că va decreta doliu naţional.

Preşedintele portughez Marcelo Rebelo de Sousa a mers rapid la faţa locului şi le-a transmis condoleanţe familiilor victimelor, cărora le împărtăşeşte „durerea, în numele tuturor portughezilor”. Aducându-le un omagiu pompierilor, preşedintele a dat asigurări că, ţinând cont de condiţii, „a fost făcut tot ce se putea face”. Preşedintele Comisiei Europene a anunţat că UE a activat Mecanismul de Protecţie Civilă şi va ajuta. Portugalia se confruntă cu o perioadă de caniculă, cu temperaturi care depăşesc 40 de grade Celsius în mai multe regiuni. Aproape 60 de incendii de pădure ardeau duminică în ţară, combătute de aproape 1.700 de pompieri.