Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franța se distanțează de energia nucleară. Expert la RFI: Efect politic și electoral

franta_nuclear.jpg

Image source: 
en.wikipedia.org

Franţa ar putea închide 17 reactoare nucleare din cele 58 pe care le deține, pentru a reduce la jumătate proporția acestui tip de energie în producția totală de electricitate, anunță ministrul Tranziției Ecologice, citat de France Presse. Măsurile ar urma să-și producă efectele până în 2025.

Este o schimbare de abordare din perioada în care Emmanuel Macron era ministru al Economiei, spune, la RFI, Theodor Chirica, vice-președinte al Forumului Atomic European. Theodor Chrica e de părere că strategiile energetice sunt influențate în primul rând de contextul politic: 

Sigur, puțin m-a șocat. Când era ministrul Economiei a avut un cu totul alt discurs în privința energiei nucleare. Pe vremea aceea Franța mergea într-un program foarte amplu de prelungire a duratei de viață. (...) Contextul politic se schimbă, se pare, în lume, de la an la an. Ținta este ca ponderea energiei nucleare să ajungă undeva la 50%, Franța rămânând puterea nucleară numărul unu a Europei pentru o bună bucată de vreme. (...) E un trend la ora actuală în instituțiile europene contra energiei nucleare care este greu de explicat în condițiile în care (...) nu se pot atinge țintele de reducere a emisiilor de carbon numai cu regenerabile, fiind necesară o cotă de 20/25% a energiei nucleare pe plan mondial, centrul de greutate mutându-se în zona asiatică. Cred că este un efect politic pentru că altfel nu pot să-mi explic schimbările de opinie ale unor politicieni din Europa de Vest. Decât în context politic și electoral. Ceea ce mă îngrijorează este această ruptură dintre OECD și instituțiile europene. 

Ascultă AICI interviul integral: