Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Daimler, la un pas de propriul Dieselgate

rfi_daimler.jpg

Image source: 
rfi.fr

Producătorul auto german Daimler se pregătește pentru propriul Dieselgate: acțiunile pe bursă au scăzut deja cu 2,5%, după ce presa a relatat că un milion de vehicule ar avea instalate softuri de trucare a emisiilor poluante.

La scurt timp după ce Suddeutsche Zeitung a scris că procuratura din Sttutgart ar fi obținut un mandat de percheziție, Daimler, producătorul modelelor Mercedes, a pierdut masiv pe burse, relatează Reuters. Surse apropiate dosarului susțin că Daimler ar fi vândut în jur de un milion de mașini în Europa și Statele Unite, dotate cu celebrele softuri de trucare a emisiilor poluante. Mai exact, producătorul auto german ar fi instalate programele pe două motoare diesel, în perioada 2008 – 2016. Softurile recunosc momentul în care mașina este pe rampa de testare și raportează un nivel redus de emisii, diferit de cel real, din trafic. Este aceeași situație din deja celebrul dosar Volkswagen. 

Cu toate acestea, procuratura din Sttutgart nu a confirmat, oficial, informațiile. Iar reprezentanții companiei s-au limitat la a transmite că discută cu autoritățile, cooperează și că nu consideră mașinile lor vor avea o certificare mai slabă. Analiștii citați de Reuters estimează că Daimler ar putea pierde  până la 300 de milioane de dolari și că dosarul nu poate atinge nivelul scandalului Dieselgate, în care a fost implicat constructorul Volkswagen.