Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Război de gherilă între braconieri şi ecologişti. “Urşii sunt atraşi cu carne, porumb şi chiar bomboane”

razboi_gherila_braconieri_ecologisti_ursi.jpg

Braconajul, un fenomen în pădurile României (Sursa foto: pixabay.com)
Braconajul, un fenomen în pădurile României (Sursa foto: pixabay.com)

Braconajul a devenit un fenomen în pădurile din România. O spune la RFI preşedintele organizaţiei Agent Green, Gabriel Păun, care precizează că legislaţia actuală nu este suficient de severă. Activistul de mediu declară că în unele cazuri, provenienţa cărnii de vânat din restaurante nu poate fi verificată.

Gabriel Păun afirmă că între braconieri şi ecologişti s-a declanşat un adevărat război de gherilă: “Se pune momeală. Se poartă în momentul ăsta un adevărat război de gherilă. Se pune hrană nenaturală, porumb şi chestii de genul acesta. Am găsit chiar şi bomboane o dată, dar chiar şi carne, carne alterată, în ideea că le e uneori teamă şi ca să vină mai repede animalul, recurg direct la carne. Cu porumbul durează ceva mai mult să-l momeşti pe urs, cu carnea-ţi vine mai repede. Ce facem noi acolo unde găsim carne de urs şi porumb şi altă hrană, unde este clar ilegal a se vâna? Stropim cu parfum, altă soluţie n-am găsit, ca să îndepărtăm urşii, deci este un adevărat război de gherilă, suntem pe urmele braconierilor”.

Preşedintele Agent Green declară că în unele cazuri, provenienţa cărnii de vânat din restaurante nu poate fi verificată: “Din cunoştinţele pe care le am, nu există nici un sistem de certificare şi inspecţie pentru carnea de vânat. Am făcut chiar un sondaj în unele restaurante din zone mai comerciale din Transilvania sau chiar de pe Valea Prahovei, unde anul acesta deşi vânătoarea de urs este ilegală, am găsit adesea carne de urs în meniuri. Am întrebat dacă este proaspătă sau congelată, au zis că este proaspătă, ursul a fost împuşcat acum două săptămâni. E o investigaţie pe care am făcut-o acum două luni, deci chiar când era interzis. Am întrebat de unde vine şi întâmplător, în cazul acela ştiau că era din munţii Bucegi, pentru că ei înşişi ar fi fost implicaţi în acea împuşcare de urs. De cele mai multe ori, nu există un sistem de trasabilitate, care să aibă în spate un sistem de inspecţie, certificare şi control”.