Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


(Exclusivitate RFI) Doina Pană: Aplicaţia Inspectorul Pădurii e foarte bună, normal că o păstrez, dar se face o confuzie de nume

exclusivitate_rfi_doina_pana_inspectorul_padurii_confuzie_nume.jpg

Doina Pană susţine că nu renunţă la aplicaţia Inspectorul Pădurii (Sursa foto: www.cdep.ro)
Doina Pană susţine că nu renunţă la aplicaţia Inspectorul Pădurii (Sursa foto: www.cdep.ro)

Ministrul Apelor şi Pădurilor spune la RFI că va păstra aplicaţia Inspectorul Pădurii. Doina Pană susţine că există probleme, dar nu cu aplicaţia, ci cu un portal care se cheamă tot Inspectorul Pădurii şi că ONG-urile de mediu care o critică fac o confuzie de nume.

Doina Pană declară că aplicaţia Inspectorul Pădurii e foarte bună: “Aplicaţia Inspectorul Pădurii este o aplicaţie foarte bună, pe care eu o salut. Prima bătălie cu mafiile din păduri a început odată cu lansarea Radarului Pădurilor în 2014. Radarul Pădurilor este copilul meu, la ora aia eram la primul mandat de ministru la păduri. În acelaşi timp, el este un fel de apendice la un alt sistem, pe care eu l-am făcut să fie operaţional, pentru că exista din 2008, dar era lăsat aşa, în regim de avarie”.

“Pentru că au produs efecte excepţionale, Radarul după un an de funcţionare a salvat patru milioane de metri cubi de lemn tăiat ilegal, asta a dispărut de pe piaţa lemnului. Până la ora actuală, a făcut împreună cu un nou Cod Silvic pe care l-am scos, cu o nouă lege a contravenţiilor silvice, dar în principal el, a făcut ca de la 8,8 milioane de metri cubi pe an cât se tăia ilegal, Curtea de Conturi o spune, să avem 400 de mii de metri cubi. Eu nu zic că-i puţin, e mult, vreau să dispară şi ăştia, dar e un salt uriaş. În consecinţă, eu în permanenţă am spus că trebuie dezvoltate cele două sisteme informatice. Acest lucru s-a făcut la modul: printr-o hotărâre CSAT s-a decis să se dezvolte, s-au alocat bani de la Guvern încă din 2015, dar paşi nu s-au făcut deloc până în 2016. În 2016, a apărut aplicaţia şi vreau să se înţeleagă foarte bine, aplicaţia de mobil Inspectorul Pădurii, care e un lucru foarte, foarte bun (…). Această aplicaţie există, e foarte bună şi funcţionează, n-are nici o legătură cu tot subiectul de dezbatere din ultimele zile. Confuzia de unde vine? Există şi un portal, care se numeşte tot Inspectorul Pădurii, deşi face altceva, nu ştiu de ce atâta lipsă de imaginaţie la momentul respectiv, care este un produs parte a unui contract, care tot în 2016, în august, a fost încheiat eu am zis ilegal, pentru că la 500 de mii de euro nu poţi vorbi de atribuire directă şi care nu numai că a fost atribuit ilegal, dar nu s-a încheiat până la durata lui prevăzută în contract, deci până în 17 decembrie (…). În consecinţă, acest contract nu mai există din decembrie 2016”, explică ministrul Apelor şi Pădurilor.

 

O aplicaţie şi un portal cu acelaşi nume: Inspectorul Pădurii

 

Doina Pană spune că problemele nu sunt legate de aplicaţia Inspectorul Pădurii, ci de portalul cu acelaşi nume: “Subliniez încă o dată: există Inspectorul Pădurii, aplicaţie de mobil, în care orice cetăţean cu un telefon inteligent poate să vadă el singur dacă un transport e legal sau nu, care este funcţional, îl susţin, este securizat, pentru că este o interfaţă a Radarului Pădurilor, este la STS, are mentenanţă şi tot ce trebuie. Şi există acest portal, care face un lucru foarte deştept, pe care eu îl salut şi pe care îl vreau în continuare, dar legal, adică în urma unor imagini satelitare, tot la două zile se pot compara pe hărţi orice dispariţie de arbori din pădurile României, adică orice tăiere. Ideea care era, să identificăm tăierile ilegale. Şi atunci, ca să fie complet, acest portal trebuia alimentat cu tot ce înseamnă acte de punere în valoare, amenajamente, autorizaţii de exploatare, încât să discearnă ce-i tăiere ilegală şi ce-i tăiere legală (…). Pentru că n-a fost alimentat acest portal decât cu ce exista la Romsilva, or Romsilva de fapt administrează mai puţin de jumătate din pădurile României, a apărut o adevărată isterie naţională, în sensul că de când a fost portalul instalat pe site-ul ministerului şi până la ora actuală, au fost peste şase mii de alerte ca alerte de tăieri ilegale. S-au deplasat la faţa locului Gărzile Forestiere, au verificat aproape şase mii şi din astea doar 17 erau ilegale”.

Solicitată să spună mai clar dacă păstrează sau nu aplicaţia Inspectorul Pădurii, Doina Pană a răspuns: “Da, funcţionează, e foarte bună, normal că o păstrez, n-are nici o legătură cu acel contract de care vorbeam. Ce e în portalul Inspectorul Pădurii, vă spun, e confuzie de nume, nu ştiu de ce au avut atâta lipsă de imaginaţie, încât nu l-au numit diferit, ăla e parte a acelui contract, care n-a fost finalizat, care n-a fost plătit, care de fapt, nu există la ora actuală şi pentru că nu s-a clarificat şi de asta am şi făcut o plângere la Parchet, eu nu pot să continui dezvoltarea”.

Întrebat dacă aplicaţia Inspectorul Pădurii poate funcţiona fără portalul cu acelaşi nume, ministrul a răspuns: “N-au nici o legătură, funcţionează (…), e absolut în regulă, transparentizează, salut asta, va rămâne în funcţionare cât timp funcţionează Radarul şi cât timp există instituţii în România, pentru că de asta am dus la STS şi Radarul, ca să ştiu sigur că-i protejat şi nimeni nu-l poate opri”.

Întrebată dacă până la soluţionarea sesizării făcute la Parchet, are soluţii şi termene clare, pe care i le cer de altfel ONG-urile de mediu, Doina Pană a replicat: “Nu că-mi cer organizaţiile de mediu, îmi cere CSAT-ul, pentru că eu atâta gălăgie am făcut, încât a fost o temă în CSAT, există o Hotărâre în CSAT, încât să dezvolt toate astea. Ne-am asumat prin programul de guvernare, pe mine şi asta mă arde, eu vreau până la finalul lui 2018, că atâta impune CSAT-ul, atât a dat termen, să le termin, dar n-o pot face legal, adică în momentul în care aş considera acel contract legal, a doua zi cred că m-ar lua instituţiile, pentru că aş plăti circa 500 de mii de euro pe ceva ce n-a fost finalizat şi pe ceva ce a fost ilegal atribuit (…). Soluţiile concrete sunt: să se clarifice statutul acestui contract, după care să pot demara un alt contract, legal şi să continui dezvoltarea, asta-i soluţia concretă”.