Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ecologiştii trag un semnal de alarmă: resursele Pământului pe 2017 s-au epuizat

ecologisti_semnal_alarma_resurse_pamant.jpg

Omenirea consumă până la sfârşitul anului 2017 pe datorie (Sursa foto: pixabay.com)
Omenirea consumă până la sfârşitul anului 2017 pe datorie (Sursa foto: pixabay.com)

Omenirea a consumat deja în opt luni resursele pe care Pământul ni le pune la dispoziție pentru întregul an. 2 August 2017 este ziua în care vom fi consumat deja întreg bugetul oferit de natura înconjurătoare, potrivit unui comunicat al organizaţiei ecologiste WWF-România.

Ziua în care se termină resursele generate de Pământ, Earth Overshoot Day, marchează data când solicitările umanității depășesc capacitatea de regenerare a Pământului în acel an, arată comunicatul WWF.

În 2012, Earth Overshoot Day avea loc pe 22 august. În 2017, ziua în care omenirea a epuizat resursele planetei pe tot anul s-a mutat pe 2 august, cu aproape o săptămână mai devreme decât în 2016.

 

Oamenii folosesc resursele a 1,7 planete

 

Am ajuns în situația în care umanitatea folosește natura de 1,7 ori mai repede decât aceasta se poate regenera. Este ca și cum am folosi 1,7 planete Pământ, într-un an.

Emisiile de carbon sunt principalul motiv pentru care vom lăsa generațiilor viitoare, ca moștenire, datorii uriașe: amprenta de carbon reprezintă 60% din cererea omenirii asupra naturii, cerere pe care o numim amprentă ecologică, potrivit datelor Global Footprint Network (GFN), partener WWF.

“Anul acesta, ne-a fost dat să vedem doar câteva din efectele schimbărilor climatice în jurul nostru. La Roma se raționalizează apa casnică, în Portugalia zeci de oameni au fost omorâți în focuri de păduri, iar la noi alertele meteo devin ceva obișnuit. O singură planetă avem și e bine să ne aducem aminte de acest lucru și nu să ni se aducă aminte. Altfel, prețul economic, social și ecologic va fi din ce în ce mai mare, până nu vom mai putea să-l plătim”, declară Magor Csibi, director WWF-România.

 

Calculează-ți propria amprentă ecologică: www.footprintcalculator.org